Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15-åringer skremte FBI

To gutter fra Sotra fant epostadressen til FBI på internett, og klarte ikke dy seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to elevene jobbet med et skoleprosjekt på Sund ungdomsskule hvor de skulle finne mest mulig informasjon om et yrke de kunne tenke seg. Guttene ville bli FBI-agenter, men det spørs nok om ikke det kan bli litt vanskelig nå.

På FBIs nettsider kan du nemlig sende inn terrortips, og det ble litt for fristende for 15-åringene, skriver Bergensavisen (BA).

Inspirert av en dokumentar om terrorangrepet mot USA 11. september, skrev de et anonymt tips om at landemerket Frihetsgudinnen i New York skal bli sprengt i filler. Det hele skulle være en feiring av terrormistenkte Osama bin Ladens 45-årsdag 10. mars.

Kan få straff

FBI reagerte raskt og kontaktet Politiets Datakrimsenter i Økokrim, som raskt fant ut at eposten var sendt fra Sund ungdomsskule på Sotra. Lensmannen i Fjell og Sund ble koblet inn og sporet opp tøyseterroristene.

- De innrømmet det med en gang. Dette var guttestreker og i den alderen tenker du ikke så mye på konsekvensene, sier lensmann Oddvar Ågotnes.

Økokrim smiler derimot ikke og saken kan nå få rettslig etterspill for 15-åringene.

- Det må de regne med. Politiet må ta hensyn til at FBI mottar enorme mengder meldinger, og at teksten i denne meldingen fremsto som reell. Det er vanskelig for FBI å vurdere hvilke meldinger som kan lukes ut, og dette krever mye ressurser, sier spesialetterforsker Svein Yngvar Willassen til BA.

Han sier at folk ikke må tro at de ikke setter spor etter seg på internett.

- Fillesak

Rektor ved ungdomsskolen Jan Perry Breivik sier til Bergens Tidende at han frykter at guttene skal bli straffet for hard.

- De innrømmer at de har gjort noe dumt. Jeg håper saken ikke blir blåst opp mer. Jo mer dere skriver om det, jo større er risikoen for at FBI skal ta saken alvorlig og skape store problemer for guttene i fremtiden, sier rektoren som kaller det hele for en fillesak.

Faren er uansett stor for at elevene vil få problemer som følge av spøken, i hvert fall hvis de ønsker å reise til USA. Alle turister blir nemlig spurt om de noen gang har vært i kontakt med amerikansk politi eller etterretning.

11. SEPTEMBER: Slik så Frihetsgudinnen ut etter terrorangrepet.
Hele Norges coronakart