15 års forvaring for samboerdrap

Frostating lagmannsrett har dømt en 39 år gammel mann fra Oslo til forvaring i inntil 15 år, etter at han drepte sin tidligere samboer Jorun Hilde Dale i Sykkylven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiden i forvaring skal minimum være 7 år, fastslår retten. Dermed er straffeutmålingen nøyaktig lik den tingretten kom fram til, og i tråd med påstanden fra aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel.

Den domfelte 39-åringen må også betale oppreisning på 50.000 kroner til avdøde Jorun Hilde Dales fraseparerte ektefelle. Lagmannsretten legger vekt på at domfeltes inntreden i et godt og harmonisk ekteskap førte til separasjonen, og at den tidligere ektefellen har følt tap og savn.

Det separerte ekteparet hadde også planer om å flytte sammen igjen, og hadde tatt skritt for å gjøre dette. Da saken tidligere ble behandlet i tingretten, ble kravet om oppreisning avvist.

Det var natt til 19. juni i fjor drapet i Aurelia i Sykkylven skjedde, og domfelte ringte selv politiet og varslet om drapet. Han var da ruset på alkohol og hasj.

Han hadde først vært leieboer hos ekteparet i Sykkylven, men fikk et forhold til Jorun Hilde Dale som gjorde at ektemannen hennes flyttet ut, mens leieboeren (domfelte) flyttet inn. Forholdet endte i vold og trusler, og i knivdrapet natt til 19. juni 2001.

Domfelte hadde flyttet fra Oslo til Sunnmøre for å rehabilitere seg og bli kvitt rusproblemene sine. Han er ikke tidligere dømt for alvorlig vold, og forsvareren, advokat Thomas Olsen, mente vanlig fengselsstraff ville være tilstrekkelig straff.

Retten la likevel vekt på de rettspsykiatrisk sakkyndiges rapporter som konkluderte med stor og kvalifisert gjentakelsesfare, spesielt i påvirket tilstand. Lagmannsretten mener tidsbestemt straff ikke ville gi samfunnet et tilstrekkelig vern.

Domfelte tok betenkningstid. Forsvareren hans, advokat Thomas Olsen, sier til NTB at han er overrasket over at retten ikke har vektlagt psykiaternes konklusjon om liten til moderat gjentakelsesfare i rusfri tilstand. Psykiaterne ga uttrykk for at domfelte kunne overvinne rusproblemet sitt i løpet av 3-5 år.

- Vi vil gjennomgå dommen, så får vi se hva vi gjør, sier Olsen.

(NTB)