Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15 av 39 frifunnet av militærdomstolen

- Positivt, sier advokat Hans Marius Graasvold

Dommer:  Kaptein Serge Kabondo er rettens formann i prosessen mot Joshua French i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Dommer: Kaptein Serge Kabondo er rettens formann i prosessen mot Joshua French i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av i alt 39 rettssaker i fjor endte 15 med frifinnelse i den militære domstolen i Kinshasa, hvor Joshua French nå står tiltalt for drap på Tjostolv Moland. Det sier dommer og president i den militære domstolen i Gombe-distriktet i Kinshasa, Serge Kabondo, til NRK.

Mye har vært spekulert om rettsprosessen mot French, særlig etter aktors hissige angrep på de tekniske bevisene som ennå ikke er lagt fram i retten. Når Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, får høre om antallet frifinnelser i domstolen, reagerer han med optimisme.

- Det var et positivt og nokså høyt tall. Jeg hadde fryktet at det var lavere, sier Graasvold til NRK.
Interessert - At Kabondo trekker fram dette, tar jeg også som et signal på at dommerne er interessert i å høre om og sette seg inn i de bevisene vi legger fram. At det er frifinnelser, viser jo at det kan finne sted reelle rettsprosesser, sånn er det ikke i alle land, sier han videre.

Graasvold har hele tiden gitt uttrykk for at vitnemålet til den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen og hans redegjørelse for de tekniske funnene vil frifinne French for drap. Vitnemålet ble først utsatt  fordi hans kongolesiske kollega, doktor Tshomba Honbo, ikke var i Kinshasa og derfor ikke kunne vitne samme dag. Aktor Katende Nkulu fikk dommerens medhold i at de to burde vitne samme dag, slik at retten fikk høre om det var eventuelle ulikheter i forklaringene.
En uke til Advokat Graasvold har vært i Kongo i mange uker for å følge opp sin klient. Opprinnelig var det satt av bare én formiddag til rettssaken, men etter at forsvaret for French la opp til flere vitner, ble det anslått at den ville vare i tre dager. Tirsdag er imidlertid den femte dagen, og advokaten tror ikke prosessen vil se sin slutt på flere dager ennå.

- Jeg tror ikke vi er ferdige med denne saken før om en ukes tid, sier han til Dagbladet. Til avisa sier også Graasvold at han savner familien under det stadig forlengede oppholdet i Afrika.

(NTB)

Hele Norges coronakart