Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brann i Haiti

15 barn døde i barnehjemsbrann

Forferdelig tragedie i Haiti.

TRAGEDIE: Femten barn er omkommet i Haiti etter at det utbrøt brann i et barnehjem i utkanten av hovedstaden Port-au-Prince. Video: AP - Klipp: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Femten barn er omkommet i Haiti etter at det utbrøt brann i et barnehjem i utkanten av hovedstaden Port-au-Prince, skriver BBC.

Foreløpige undersøkelser og samtaler med ansatte og barn indikerer at brannen kan være relatert til bruk av stearinlys.

Haitis president Jovenel Moise tvitret fredag at han er «dypt preget» av dødsfallene. skriver CNN.

60 barn

Barnehjemmet, drevet av en kristen organisasjon fra USA, er et av hundrevis på Haiti som driftes uten autorisasjon fra myndighetene.

Myndighetene jobber nå for å finne nytt husly til de overlevende barna.

Ifølge sosialdirektør Arielle Jeanty Villedrouin bodde det rundt 60 barn på dette barnehjemmet som drives av Pennsylvania-baserte Church of Bible Understanding.

STORE ØDELEGGELSER: Barnehjemsbrannen som krevde 15 barneliv på Haiti førte til store ødeleggelser. Foto: Reuters/NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Barnehjemsbrannen som krevde 15 barneliv på Haiti førte til store ødeleggelser. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

- Vi kommer til å plassere barna i transitt mens vi søker etter familiene deres og ser om vi kan gjenforene dem med foreldrene, sier Villedrouin til nyhetsbyrået Reuters.

Uten tillatelse

Brannen på barnehjemmet, som ligger sør for hovedstaden Port-au-Prince, begynte torsdag kveld.

Tjenestemenn forteller at to barn døde på stedet mens 13 andre barn døde på sykehus som følge av innånding av røyk.

DØDELIG UVÆR: Orkanen «Matthew» som nå herjer i Karibia er en av de sterkeste atlanterhavsstormene i nyere historie, og er den sterkeste siden 2007. Nå har den truffet sårbare Haiti. Video: CNN / Storyful Vis mer

Stearinlys hadde blitt tent brannatta fordi bygningens strømgenerator var ødelagt, ifølge rapporter.

Den lokale dommeren Raymonde Jean Antoine sier til nyhetsbyrået AFP at barnehjemmet ikke hadde hatt tillatelse til å være i drift siden 2013.

- Lever som dyr

Videre uttaler dommeren at hjemmet ikke oppfyller grunnleggende standarder, og levekårene der blir beskrevet som grufulle.

- Alt vi ser er barn som lever som dyr, sier Antoine.

Det skal ikke ha vært brannslukningsapparater på barnehjemmet.

FRA VERDENSROMMET: Videoen viser hvordan Matthew forbereder seg på å treffe Florida, og satelittbilder fra da den traff Haiti. Video: NASA Vis mer

På hjemmesiden til Church of Bible Understanding framgår det at de åpnet sitt første barnehjem i Haiti for 40 år siden.

Organisasjonen tilkjennegir at deres «primære mål er å spre evangeliet til alle og enhver som vil motta det».

Church of Bible Understanding har foreløpig ikke kommentert brannen.

760 barnehjem

Rundt 30 000 barn bor på mer enn 760 barnehjem i Haiti, hvorav bare 15 prosent er offisielt registrert, ifølge veldedighetsorganisasjonen Lumos, grunnlagt av forfatteren JK Rowling.

Anslagsvis 80 prosent av barna som bor på barnehjem har minst en forelder i live. Antall barnehjem i Haiti skjøt i været etter jordskjelvet i 2010.

Fattigdom og mangel på tilgang til helsetjenester og utdanning er blant årsakene til at barn med levende foreldre ender opp med å bli plassert i barnehjem.

RIVER AV TAK: Orkanen Matthew har herjet i Karibia, og blant annet krevd minst 339 menneskeliv på Haiti. Snart når den Florida med potensielt dødelige vindkast. Video: Arnold Ageeb via Storyful / Ruters / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!