HÅLKEFØRE PÅ ET BLUNKT: Fullstendig kaos på E6 nord for Oslo i natt, og politiet gjorde noe så uvanlig som å stenge motorveien mellom klokka 23.30 og 02 av frykt for konsekvensene. Dette situasjonsbildet er tatt like før en av landets mest trafikkerte veistrekninger ble stengt. Foto: Privat
HÅLKEFØRE PÅ ET BLUNKT: Fullstendig kaos på E6 nord for Oslo i natt, og politiet gjorde noe så uvanlig som å stenge motorveien mellom klokka 23.30 og 02 av frykt for konsekvensene. Dette situasjonsbildet er tatt like før en av landets mest trafikkerte veistrekninger ble stengt. Foto: PrivatVis mer

15 biler smalt på et blunk på hålke - nå har julaften-været endret seg igjen

Kaos på E6 i natt- her er rådene for dagens utfart.

(Dagbladet): Alle som skal ut med bil på Østlandet nå tidlig julaften kan glede seg over bare og isfrie hovedveier.

Slik var det ikke i natt. Da var speilblankt og skøyteføre over store deler av regionen på grunn av regn som ble is på veibaner med kuldegrader.

Hele E6 rett nord for Oslo ble stengt for alle trafikk i begge retninger noen kilometer mellom Karihaugen og Skedsmovollen.

- Blir det slike forhold i kveld og natt også når bilfolket skal hjem fra julefeiring ?

PÅ JOBB JULAFTEN: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forklarer de plutselige omslagene i føreforholdene. Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB Scanpix.
PÅ JOBB JULAFTEN: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forklarer de plutselige omslagene i føreforholdene. Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB Scanpix. Vis mer

- Nei, ikke så brått og ekstremt som på kvelden lille julaften. Men det blir kaldere over store deler av landet i dag, og snøgrensen der det kommer nedbør vil krype nedover mot 400 meter over havet i sør og lavere lenger nord, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Dagbladet julaften formiddag.

+ 8 i Kristiansand

Om de helt spesielle forholdene sist kveld og natt forklarer Gislefoss:

- Luftmasser fra sør skapte varmluft i høyden. Kombinert med nedbør ble det regn som traff vei og bakke med kuldegrader. Disse ustabile luftmassene har nå forskjøvet seg mot fjellet. I lavlandet blir det stabil, kald luft.

Her er værvarslene til og med 2. juledag.

Temperaturene svinger fra + 8 i Kristiansand til - 6 i Tromsø. Og kaldere i indre strøk.

Her kan du sjekke utsiktene der du er i jula.

Kaos på E6

Trafikkoperatør Trude Lindstad ved Vegtrafikksentralen Øst - med ansvar for Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland - kan ikke huske at når sist E6 ble stengt på grunn av brå endringer i kjøreforholdene.

Hvis det har skjedd.

- Det kom kjappe meldinger så det kokte her. I løpet av noen minutter ble det meldt om 15 biler som hadde kjørt ut eller i hverandre på grunn av plutselig skifte i føret til speilblank kjørebane. Og alle lystavler i området blinket med advarsler.

HARDANGERVIDDA JULAFTEN KL. 11.09: Regn i går, heftig snøfokk ved Dyranut på riksvei 7 over Hardangervidda på 1.250 meters høyde et døgn seinere. Foto: webkamera/Statens vegvesen.
HARDANGERVIDDA JULAFTEN KL. 11.09: Regn i går, heftig snøfokk ved Dyranut på riksvei 7 over Hardangervidda på 1.250 meters høyde et døgn seinere. Foto: webkamera/Statens vegvesen. Vis mer

- Klokka 23.30 stengte politiet E6 i begge retninger på grunn av fare for hva som kunne skje, sier Lindstad til Dagbladet.

Saltbiler og veimannskaper var raskt på glattisen samtidig som trafikken fra eller mot Gardermoen ble dirigert om Lillestrøm.

Først ved 02-tiden natt til julaften ble proppen på E6 åpnet igjen - og da problemfri.

Salt og sekunder

- Beredskapen fungerte raskt, men det tar likevel tid. Salt forvandler ikke kjørebanen på to sekunder etter at det har truffet veibanen.

En alvorlig ulykke med 10 ungdommer i minibuss, involvert skjedde ved 01-tiden på svært glatte fylkesvei 21 ved Sukken nær Ørje i Østfold.

Denne veien ble først åpnet igjen ved 07.30-tiden i dag.

- Fra tidlig morgen har det vært helt stille her, med melding om en glatt lokalvei på Bjørkelangen i Akershus. Bilførere på Østlandet må være obs på at det kan være glatt på mindre veier i høyere strøk, men hovedveiene skal være klare for julaften-trafikken, sier trafikkoperatør Trude Lindstad.

Fjellet: fra regn til snø

Selv om ekstremværet Birk har gitt seg over de verst rammede områdene i Rogaland og Hordaland, har trafikkforholdene på enkelte av de store fjellovergangene mellom Vestlandet og Østlandet endret seg.

I går var det regn og delvis bare veier.

I går kveld og i natt har det slått om til snø og vind i flere områder.

Etter kolonnekjøring, ble riksvei 7 over Hardangervidda helt stengt ved 02.30-tiden i natt.

Mulighetene for kolonnekjøring og åpning blir vurdert kontinuerlig.

Her er oversikten over oppdaterte føreforhold på de fleste veiene fra nord til sør.