1,5 bistandsmilliarder flyttes til flyktningkrisen

Flyktninghjelpen vil ha en dobling og friske penger.

1,5 MILLIARDER: Ifølge UD vil 1,5 milliarder kroner fra det humanitære budsjettet gå til Syria, nabolandene og Irak. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
1,5 MILLIARDER: Ifølge UD vil 1,5 milliarder kroner fra det humanitære budsjettet gå til Syria, nabolandene og Irak. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mindre av bistandsbudsjettet til tradisjonell, langsiktig bistand til fattige land.

I statsbudsjettet er det satt av 1,9 milliarder gå til å dekke kostnadene til mottak av flyktninger det første året de er i Norge, skriver Adresseavisen. Det utgjør 0,63 prosent av det totale bistandsbudsjettet, melder NTB.

- Enkelte utgifter knyttet til mottak av flyktninger i Norge det første året klassifiseres som offisiell utviklingshjelp (såkalte ODA-godkjente utgifter). I budsjettet for 2016 er utgiftene til ODA-godkjente flyktningutgifter i Norge antatt å øke med 227,4 millioner kroner og utgjør i forslag til statsbudsjett 1,917 milliarder kroner, bekrefter Utenriksdepartementet i en pressemelding.

I pressmeldingen fra Regjeringen sies det at de akutte krisene i Midtøsten og Afrika gjør det nødvendig å prioritere humanitær innsats i 2016-budsjettet.

- Regjeringen foreslår å øke humanitær bistand med en milliard, til 4,3 milliarder kroner. I tillegg kommer ikke-øremerkede bidrag til FNs humanitære organisasjoner UNHCR og WFP, slik at det totale humanitære budsjettet er foreslått til 4,8 milliarder kroner for 2016. Minst 1,5 milliarder kroner vil gå til Syria, nabolandene og Irak, heter det i pressemeldingen.

Følg Siv Jensens fremleggelse her nå.

Bistandsbudsjettet utgjør 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), totalt 33,6 milliarder kroner.

Det er første gang Høyre- og Frp-regjeringen legger fram forslag om å låse bistanden til 1 prosent. Dermed slipper regjeringen omkamp med støttepartiene Venstre og KrF om bistandsmålet, melder NTB.

Nærmere 5 milliarder går til humanitær hjelp. Av dette er 1,5 milliarder øremerket flyktninger i Irak, Syria og nabolandene.

I tillegg økes nødhjelpsbudsjettet med 1 milliard, mens 10 millioner er avsatt til kampen mot menneskehandel.

Derimot kuttes informasjonsstøtten til organisasjoner i Norge med 50 millioner.

Flyktninghjelpen er skuffa og vil ha en dobling.

- Vi kan ikke fortsette å være vitne til at matrasjoner kuttes, barn står uten skolegang og helsetilbudet svekkes i Syria og nabolandene. Norge bør bidra med minst 3 milliarder, og økningen må komme som tilleggsmidler, og ikke gå på bekostning av andre prekære nødhjelpsoperasjoner i land som Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen i en pressemelding.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram