Hardt rammet:

15 coronadødsfall ved sykehjem

Fredag har ytterligere fire coronasmittede beboere ved Fjell bo- og servicesenter i Drammen gått bort.

15 DØDE: Det alvorlige coronautbruddet på Fjell bo- og servicsenter i Drammen har resultert i 15 dødsfall. Foto: Terje Pedersen / NTB
15 DØDE: Det alvorlige coronautbruddet på Fjell bo- og servicsenter i Drammen har resultert i 15 dødsfall. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+608.3K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Det var to kvinner og to menn som gikk bort i går, og alle var over 90 år gamle, skriver Drammen kommune i en pressemelding.

- Smitteutbruddet ved Fjell bo- og servicesenter er både stort og alvorlig, og jeg har stor medfølelse med alle dem som i løpet av den siste måneden har mistet nære familiemedlemmer på grunn av dette utbruddet, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

- Burde ha stoppet

Totalt har 61 personer tilknyttet sykehjemmet blitt smittet, siden første tilfelle ble påvist 12. desember. Av dem er 31 beboere og 30 ansatte. 15 av beboerne har så lagt gått bort.

Tidligere denne uka skrev Dagbladet at kommunen mistenker at de kan stå overfor et utbrudd med en mer smittsom variant av coronaviruset.

- Vi gjør oss jo noen tanker om hva det kan skyldes. Når man har veldig rigide smitteverntiltak, så burde det ha stoppet dette, sa kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen kommune til Dagbladet tirsdag.

ØNSKER SVAR: Ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen kommune ønsker å komme til bunns i hvordan utbruddet på Fjell kunne bli så alvorlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB
ØNSKER SVAR: Ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen kommune ønsker å komme til bunns i hvordan utbruddet på Fjell kunne bli så alvorlig. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Alle som jobber ved sykehjemmet, har stått i en svært krevende arbeidssituasjon og gjort sitt beste for å ivareta beboerne på en best mulig måte, sier ordføreren.

- Men dessverre vet vi at coronasmitte inne på sykehjemmene er svært farlig for beboerne, og det har vi virkelig fått merke ved Fjell bo- og servicesenter.

Analyserer prøver

Prøver fra virusutbruddet er oversendt til FHI for analyser, bekrefter avdelingsdirektør Line Vold overfor Dagbladet.

- Vi får tilsendt virus fra en rekke utbrudd til undersøkelser her på referanselaboratoriet ved FHI. Dette gjelder for eksempel utbruddet på sykehjemmet på Fjell, hvor de lurer på om de er rammet av en spesiell variant, sier Vold.

- Dette er et alvorlig utbrudd med mange syke, dessverre, og så langt er dette det største sykehjemsutbruddet vi vet om, har Vold tidligere sagt til NRK.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Ordføreren sier de nå ønsker å få alle svar på hvordan utbruddet har kunnet få så store konsekvenser.

- Både beboere, pårørende, ansatte og kommunen og hele storsamfunnet trenger et svar på hvorfor smitten har spredt seg til å så mange på Fjell, sier ordføreren.

- Vi ønsker å unngå spekulasjoner i årsaken til at så mange er blitt smittet. Derfor er det viktig at det gjøres en grundig jobb for å komme fram til et så sikkert svar som mulig på hvorfor dette utbruddet er blitt så omfattende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer