STILTE TIL VALG: Bano Abobakar Rashid ledet Nesodden AUF og stilte til valg for Arbeiderpartiet i kommunen. I samråd med familien, har valgstyret latt navnet hennes stå på stemmesedelen. Foto: Scanpix
STILTE TIL VALG: Bano Abobakar Rashid ledet Nesodden AUF og stilte til valg for Arbeiderpartiet i kommunen. I samråd med familien, har valgstyret latt navnet hennes stå på stemmesedelen. Foto: ScanpixVis mer

15 døde AUF-ere står på valglister

De fleste kommunene har valgt å la navnene deres bli stående på stemmesedlene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I alt 15 av de 77 personene som mistet livet i terrorangrepene 22. juli sto på valglistene til kommune- og fylkestingsvalget på mandag, ifølge kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete. 

Mange steder står navnene på de omkomne fortsatt på stemmesedlene. 

- Det kan ifølge valgloven ikke nomineres nye kandidater. Partiet får en listestemme som ellers, men eventuelle personlige stemmer strykes, naturlig nok. Rekkefølgen på de gjenværende kandidatene vil bli noe endret ved at noen rykker opp, men ellers har det ingen praktiske konsekvenser for valget, opplyser Liv Signe Navarsete til Dagbladet.

Lar navnene stå Det har vært opp til de lokale valgstyrene om stemmesedlene i de berørte kommunene skal trykkes på nytt, uten navnene på de omkomne. Ni av kommunene har ikke ønsket dette. 

- Få av kommunene har trykt opp nye stemmesedler. De fleste bruker de opprinnelige listene. Mitt råd har vært at denne avgjørelsen tas i samråd med det lokale partiet og de pårørende. Når valgstyrene velger å la navnet stå, er det kanskje som en heder til de som er gått bort, tror kommunalministeren. 

Mistet to Blant kommunestyrekandidatene som ble drept på Utøya er to fra Arbeiderpartiets liste på Nesodden. Bano Abobakar Rashid (18) og Diderik Aamodt Olsen (19) var begge på valg. Nesodden valgte å bruke de opprinnelige listene.

Ordfører og leder av valgstyret i kommunen, Christian H. Holm (Sv), forteller at dette var et valg de tok etter å ha forhørt seg med Arbeiderpartiet lokalt. Arbeiderpartiet på Nesodden tok igjen kontakt med de etterlatte, før den endelige beslutnignen ble fattet.

- På grunn av muligheten for å forhåndstemmene måtte vi ta en rask avgjørelse, i en veldig spesiell tid. Det var bare tre dager etter begravelsen til Bano og fire dager før begravelsen til Diderik. Vi kom fram til at den eneste måten å løse dette uløselige dilemmaet på, var å lytte til familiene til to det gjaldt. Deres ønske var klart og det fulgte vi, sier leder Tor-Henrik Andersen.