BATTERISKADE:  En 18 år gammel gutt pådro seg øyeskade etter at et effektbatteri eksploderte i ansiktet på ham. Foto: Øyeavdelingen, Haukeland Universitetssjukehus.
BATTERISKADE: En 18 år gammel gutt pådro seg øyeskade etter at et effektbatteri eksploderte i ansiktet på ham. Foto: Øyeavdelingen, Haukeland Universitetssjukehus.Vis mer

15 fikk øyeskader av fyrverkeri

Sju av dem er alvorlig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt har 15 personer fått øyeskader etter ublidt møte med fyrverkeri nyttårsafen. Sju av dem er alvorlig skadd.

En av de skadde er en ung gutt. Det totale tallet viser en nedgang fra 17 skader i den forrige nyttårsfeiringen. Det er imidlertid to flere som har fått alvorlige skader.

- Sju av de 15 er alvorlig skadd. De åtte andre har øyeskader som er moderat alvorlige. Ingen av de skadde rapporterer å ha brukt vernebriller, sier overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus.

Delte ut briller Myndighetene har gått offensivt ut for å få flere til å dele ut briller, og ved landets fyrverkeriutsalg ble det delt ut flere hundre tusen beskyttelsesbriller. Likevel var det altså flere som valgte ikke å bruke brillene.

Fire av de skadde tente på fyrverkeriet selv, mens ni av dem var tilskuere. To av de skadde er det usikkert hva gjorde.

- Ti av skadene skjedde som følge av effektbatteri, mens ved fem av skadene vet vi ikke hva slags fyrverkeritype som ble brukt. Nesten alle de alvorlige skadene skjedde etter bruk av effektbatteri, sier Bull.

To av de skadde er kvinner som var tilskuere til fyrverkeriet, mens tolv av dem er menn.

Vil ha totalforbud Nyttårsaften 2008/2009 var den første etter forbudet mot raketter med styrepinner. I årene før forbudet lå det totale antall øyeskader på rundt 20, mens det var færre alvorlig skadde enn i år.

Bull gjentar i år sin oppfordring om å forby fyrverkeri til privat bruk. Han mener kombinasjonen fyrverkeri og privatpersoner som ofte har drukket er farlig.

- Vi ser mange triste tilfelle av fyrverkeriskader første nyttårsdag hvert år og øyeskade er en høy pris å betale for dem som blir ramma, sier overlegen.

(NTB)