15 fortsatt innesperret

Åtte døde i gruveulykke i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Redningsarbeidet fortsetter etter en gassekslosjon i en kullgruve i Polen i går kveld. Åtte personer er drept og fortsatt er rundt 15 innesperret rundt én kilometer under bakken, melder AP.

Frykt for en ny gassekslosjon har gjort at arbeidet med å finne de savnede har blitt vanskelig.

Ulykken inntraff da gruvearbeidere mellom 21 og 59 år skulle flytte utstyr fra en farlig del av gruven i byen Ruda i Polen.

Metangass

Grzegorz Pawlaszek, som er sjef for det statlig styrte gruveselskapet Coal Company, sier at redningsarbeiderne har hentet ut sju døde personer fra åstedet for eksplosjonen.

Den siste av de åtte døde har blitt funnet lenger inne i gruven, men kunne ikke hentes frem ettersom høy konsentrasjon av metangass skapte fare for en ny eksplosjon.

Det er vanskelig å identifisere de døde, ettersom kroppene er svært forbrente.

Pawlaszek sier det fortsatt er mulighet for å finne overlevende i gruven, men at redningsmannskapet måtte vurdere konsentrasjonen av gass før de kunne bestemme om de skulle fortsette innover i tunnelene.

VANSKELIG ARBEID: Redningsmannskapet står overfor et vanskelig redningsarbeid ettersom det kan være fare for ny eksplosjon. Foto: Reuters/Scanpix
VANSKELIG ARBEID: Redningsmannskapet står overfor et vanskelig redningsarbeid ettersom det kan være fare for ny eksplosjon. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Ventilatorer

I dag tidlig opplyste gruveselskapets talsmann, Zbigniew Madej, at det vil bli installert ventilatorer for å forsøke å redusere mengden metangass i sjaktene slik at redningsmannskapet kan fortsette arbeidet.

Sjakten der ekplosjonen fant sted, ble stengt i mars fordi høye konsentrasjoner av gass gjorde arbeidet der farlig. Men utstyr verdt rundt 150 millioner kroner ble liggende.

- Utstyret var nytt, så vi bestemte oss for å flytte det, sier Pawlaszek, og legger til at arbeidet ble gjort med utvidet sikkerhet og under oppsyn av gassspesialister

- Dårlig sikkerhet

Arbeiderbevegelser i Polen klager nå på at mangel på investeringer og massive oppsigelser har resultert i dårlig sikkerhetsstandarder i gruvene i Polen.

Kullminen Halemba åpnet i 1957, og den er en av de eldste i landet. Her har det skjedd flere ulykker opp gjennom årene.

I 1990 ble 19 arbeidere drept og 20 skadd i en gasseksplosjon der, og året etter ble fem personer drept. Tidligere i år ble en arbeider reddet opp av gruven etter fem dager under bakken etter en gasseksplosjon.

15 fortsatt innesperret
GRÅTENDE: Familiene til gruvearbeiderne omfavnet hverandre gråtende etter ulykken.
INNGANGEN: Gruveinngangen til gruven der 15 mennesker fortsatt er innesperret.
HALEMBA-GRUVEN: Her i byen Ruda Slaska i Polen eksploderte det i gruven i går kveld.
GRUVEARBEIDER: Jaroslaw Matuszek blir intervjuet utenfor gruven.
UTENFOR Pårørende ventet i går kveld utenfor gruven for å få vite siste nytt om sine kjære.