BELEIRET: Gassanlegget In Aménas i østlige Algerie, der ei væpnet gruppe holder flere titalls personer som gisler. Anlegget driftes av Statoil, britiske BP og algeriske Sonatrach. Foto: KJETIL ALSVIK / AFP / NTB SCANPIX
BELEIRET: Gassanlegget In Aménas i østlige Algerie, der ei væpnet gruppe holder flere titalls personer som gisler. Anlegget driftes av Statoil, britiske BP og algeriske Sonatrach. Foto: KJETIL ALSVIK / AFP / NTB SCANPIXVis mer

- 15 ikke-algeriere har rømt fra fangenskapet

Det melder det franske nyhetsbyrået AFP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det franske nyhetsbyrået AFP melder at 15 utlendinger, dvs. ikke-algeriere, har rømt fra fangenskapet på gassanlegget In Aménas. Opplysningene, som kommer fra den algeriske TV-kanalen Ennahar, er så langt ikke bekreftet.

Tidligere i dag meldte det statlige algeriske nyhetsbyrået, APS at 30 algeriere hadde rømt fra anlegget. Det er ikke brakt på det rene hvorvidt de 15 det nå meldes om, er med i den tidligere nevnte gruppa.

Usikre tall Det er uklart hvor mange gisler som faktisk er tatt; et tall flere kilder har operert med, er 41 - men det stemmer dårlig overens dersom antallet rømte fanger til sammen er 45. 150 franske cateringarbeidere skal imidlertid også befinne seg på området.

Ni nordmenn - alle ansatt i Statoil - er blant gislene, som ble fanget inne på gassanlegget i går morges. Utenriksdepartementet (UD) i Norge har i formiddag ingen informasjon å gå ut med om den påståtte rømningen.

- Vi har sett nyhetsmeldingen, men vi kan ikke bekrefte dette, sier UDs pressekontakt Frode O. Andersen til Dagbladet.

Reaksjon Gisseltakerne, som etter alt å dømme er militante islamister ledet av algeriske Mokhtar Belmokhtar, krever en rekke forbundsfeller løslatt i bytte mot gislene. Det antas at gisselaksjonen er en reaksjon på Frankrikes militære inngripen mot islamistiske separatister i Algeries naboland Mali.

I 12-tida melder Reuters at gisseltakerne krever fritt leide ut av gassanlegget sammen med gislene.

In Aménas har siden i går vært omringet av den algeriske hæren, og gisseltakerne meldte i går at de hadde slått tilbake et angrep fra dem. Et gissel Al Jazeera har snakket med, hevder at hæren har skutt mot gassanlegget og såret gisler.