Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15 kvadratkilometer i brann

Brannmannskapene sliter med å slukke den enorme lyngbrannen i Rogaland. Vinden har økt, og brannen sprer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyngbrannen i kommunene Lund og Sokndal i Rogaland brer seg i flere retninger på grunn av økende vind. Brannen truer flere gårder ved Elve i sørenden av Lundevatnet, men ingen er evakuert, opplyser politiet til NTB.

Meldingen om brannen kom ved 19-tiden i går kveld. Natt til mandag brant et fire kilometer langt belte, og brannfolkene hadde en stund kontroll over brannen. Men så økte vinden, og brannen spredte seg, forteller operasjonsleder Kjell-Arne Slethei i Rogaland politidistrikt.

Helikopter

- Vi har fått bekymringsmeldinger helt fra Hauge i Dalane, mange kilometer unna, der folk har merket røyken. Nå i morgentimene har et helikopter vært i lufta for å få et overblikk over situasjonen, og det har påvist branner flere ulike steder. Til sammen brenner et område på røft regnet 15 kvadratkilometer, sier Slethei.

Helikopteret ble satt inn i slokkingsarbeidet i morges, sammen med lokale brannstyrker, og en fredsinnsatsgruppe fra Sivilforsvaret er mobilisert.

- Bebyggelsen er truet i tettstedet Elve helt i sørenden av Lundevatnet, på grensa mellom Rogaland og Vest-Agder. Derfor vil hovedinnsatsen konsentreres der. Det er foreløpig ikke aktuelt å evakuere folk, sier Slethei.

Kulingvarsel

Meteorologene varsler opptil kuling styrke på kysten av Sørvestlandet utover mandagen.

- I innlandet blåser det overveiende østlig bris, men på kysten vil det trolig bli liten kuling i dag, sier vakthavende meteorolog Oddvar Jensen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det har ikke regnet i området på fjorten dager, og en liten gnist er nok til å antenne all den tørre lyngen på denne tiden av året.

- Vi har ikke hatt noe skikkelig nedbør siden begynnelsen av april, derfor er det veldig tørt. Det er ikke uvanlig med mange skog- og lyngbranner om våren fordi det ligger igjen så mye dødt plantemateriale fra året før. Senere på året vil frisk vegetasjon lettere hindre branner, sier Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media