Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eks-kona til norsk diplomat dømt for å ha bortført sønnen til Nicaragua

15 måneders fengsel for barnebortføring

Dommerne festet ikke lit til tiltalte Paula Matanovich' (51) forklaring.

DØMT: Paula Matanovich (50) tok med seg sønnen til Nicaragua. Etter at Matanovich tok med sønnen til Nicaragua, ble hun forgjeves etterlyst via Interpol. Tross flere brev fra Justisdepartementet ble ikke sønnen returnert til bostedslandet, slik hovedregelen er etter Haagkonvensjonen. Nordmannen og diplomaten Alf Friis har sloss fort få sin sønn tilbake. .Foto: Henning Lillegrd/Dagbladet
DØMT: Paula Matanovich (50) tok med seg sønnen til Nicaragua. Etter at Matanovich tok med sønnen til Nicaragua, ble hun forgjeves etterlyst via Interpol. Tross flere brev fra Justisdepartementet ble ikke sønnen returnert til bostedslandet, slik hovedregelen er etter Haagkonvensjonen. Nordmannen og diplomaten Alf Friis har sloss fort få sin sønn tilbake. .Foto: Henning Lillegrd/Dagbladet Vis mer

Slik Dagbladet tidligere har skrevet, ble Paula Matanovich (51) i september pågrepet på flyplassen i Frankfurt og seinere utlevert til Norge.

I januar i år ble hun tiltalt for i 2013 å ha bortført sin den gang 11-årige sønn til Nicaragua, hvor hun kommer fra.

Nå er dommen klar.

«Rettens flertall (...) har kommet til at straffen mest riktig skal settes til fengsel i ett år og tre måneder», heter det i dommen fra Follo tingrett.

«Meget straffverdig»

Av dommen framgår det at fagdommeren ville ha ett års fengsel.

Aktor hadde derimot innstilt på «bare» åtte måneders fengsel.

I begrunnelsen for å utmåle en lengre straff, viser retten til at «lovgiver har lagt til grunn at ulovlig bortføring av barn og tilbakehold er et økende problem, og meget straffverdig».

Det vises også til at Matanovich holdt sønnen tilbake i Nicaragua i en lang periode, fra 2013 og fram til sønnen var myndig i 2019.

Hennes advokat Erik A. Øyen har foreløpig ikke rukket å avklare med sin klient om dommen skal ankes.

- Jeg skal diskutere dommen med min klient de nærmeste dagene, sier han til Dagbladet.

Trodde ikke på tiltalte

Dagbladet har tidligere omtalt hva som skjedde i Nicaragua etter at Matanovich tok sønnen med på det hennes daværende mann trodde skulle være et kortvarig besøk.

I stedet ble hun værende i landet og beholdt sønnen hos seg, inntil han i fjor dro til Norge for å studere.

Matanovich har begrunnet dette med påstått trakassering og har også hevdet at hennes daværende mann, den norske diplomaten Alf Friisø, var innforstått med at hun og sønnen skulle bli værende i Nicaragua.

Disse forklaringene har retten ikke festet lit til, med henvisning til blant annet en rekke e-poster mellom paret og deres advokater.

«Spørsmål om korrupsjon»

At Matanovich vant en rekke rettssaker i Nicaragua, hvor det ble bestemt at sønnen skulle ha fast bopel hos henne, mener Follo tingrett ikke endrer på at tilbakeholdelsen av sønnen i landet var ulovlig.

«Påtalemyndigheten har stilt spørsmål ved om de nicaraguanske dommene skal legges til grunn i det hele tatt, og det er vist til mangler ved rettsprosessen og spørsmål om korrupsjon. Retten finner ikke grunn til å ta nærmere stilling til dette. Haagkonvensjonen 1980 er ingen konvensjon som har regler om anerkjennelse og fullbyrding av formelle avgjørelser om barnets bosted og foreldreansvar fra utlandet, herunder Nicaragua», heter det i dommen.

Hele Norges coronakart