15 mil fra Bagdad

Mens Bagdad står i brann i kveld rykker de amerikanske troppene stadig nærmere. I morgen kan de være framme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 20.20 i kveld hørtes det kraftige drønn i Bagdad og presidentpalasset står i brann. B52 bombefly lettet i ettermiddag fra flybaser i Storbritannia.

Samtidig rykker bakkestyrkene nærmere hovedstaden.

Amerikanske bakkestyrker har nå passert byen Najaf sørfra og nærmer seg ubønnhørlig hovedstaden Bagdad. Søndag ettermiddag sto de bare 15 mil fra Bagdad, og de rydder seg vei gjennom ørkenen.

Der de møter motstand tilkaller de luftstøtte og slår ut det som måtte være av irakske stillinger. CNN viste i kveld bilder av hvordan et kamphelikopter fløy lavt over bakken foran den store mengden amerikanske stridsvogner og militære kjøretøyer.

USAs 3. infanteridivisjon og den 2. brigaden har rykket fram over 30 mil på 40 timer, og står nå 15 mil fra Bagdad.

De kan nå hovedstaden på under en dag.

I dag møtte brigaden med over 70 stridsvogner og 60 Bradley panservogner kraftig motstand i ørkenen, men i løpet av en times kamp hadde de nedkjempet og drept 100 irakske soldater. Irakerne angrep med maskingeværild fra biler. Ingen amerikanere er rapportert skadd i trefningen.

Inntil 10 døde i dag

CNN melder at kampene ved byen Nasiriyah er de kraftigste siden invasjonen startet for fire dager siden. Irakske styrker angrep en konvoi som fraktet utstyr til de amerikanske troppene, og 12 soldater fra denne konvoien er savnet. USA innrømmet sent søndag kveld at de ikke hadde funnet igjen de 12 soldatene.

Iraksk TV bilder viste også av fire døde amerikanere og fem amerikanske krigsfanger som skal være tatt til fange ved byen Nasiriyah.

Både USA og Storbritannia har reagert kraftig på bildene, og oppfordret media til å ikke videresende dem. USAs utenriksminister

Donald Rumsfeld mener at det er i strid med Geneve-konvensjonen å vise bilder av krigsfanger i nedverdigende situasjoner.

Men også i Nord-Irak meldes det om harde trefninger. BBC melder at det har vært harde kamper ved landsbyen Pier Daud, rett sør for byen Irbil.

BBCs reporter på stedet, John Simpson, rapporterer at amerikanske styrker sammen med kurdiske motstandsmenn beskyter irakske tropper i området.

Kurderiske tropper kan forsøke å ta byen Kirkuk, og ta over oljefeltene nord i landet.

Flere kamper

Amerikanske tropper har passert storbyen Bassra og også byen Najaf, bare 15 mil fra Bagdad, men troppene som forsøker å holde byene i sør har vært i flere harde trefninger.

Minst 5000 amerikanske marinesoldater kjemper mot 500 tungt bevæpnede irakske soldater som holder hovedveien til Nasiriya. Byen er et viktig knutepunkt og også viktig for koalisjonsstyrkene som er avhengige av å krysse Eufrat.

BBCs Andy North melder at Hussein-lojale soldater skyter fra bygningene på de amerikanske troppene.

Det har også i dag vært harde kamper i havnebyen Umm Qasar, som ble tatt for to dager siden.

Strømløst i Basra

De siste to dagene har det ikke vært hverken strøm eller vanntilførsel i millionbyen Basra, og det internasjonale Røde Kors advarer nå mot en humanitær katastrofe.

Natt til i dag bombet koalisjonsstyrkene de irakske motstandsstyrkene i byen, og irakerne rapporterer at 77 mennesker mistet livet.

<B>DØD: Bilden til det britiske TV-teamet fra ITV ble funnet i Irak i dag ved byen As Zabayr ved Basra. TV-reporter Terry Lloyd og hans team havnet trolig i skuddlinjen til koalisjonsstyrkene. ITV meldte i dag at Lloyd er død.
<B>LOMMER AV MOTSAND: Amerikanske styrker kjemper fortsatt om å få full kontroll over havnebyen Umm Qasr.
HARDE KAMPER: Amerikanske styrker har hittil møtt hardest motstand i byen Nasiriyah. Her skyter amerikanske soldater mot irakske stillinger i byen.
NÆRMER SEG BAGDAD: CNN sender direkte fra panservognene, som nå nærmer seg den irakske hovedstaden.
PRESIDENTEN: I byen Umm Qasr har noen lekt seg med et av de mange offentlige portrettene av Saddam Hussein.
KAN NÅ BAGDAD I MORGEN: Amerikanske panserkjøretøy på vei inn i Irak. Nå nærmer de seg Bagdad.
STÅR I BRANN: Presidentpalasset i Bagdad står i brann i kveld.