15 mill. til «Ny sjanse!»

Regjeringen foreslår å bevilge 15 millioner kroner til prosjektet «Ny sjanse!». Prosjektet skal bedre lese- og skriveferdighetene blant voksne nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev søndag at 1,2 millioner voksne nordmenn har så dårlig tallforståelse at det hemmer livskvaliteten deres. Også når det gjelder lesing og problemløsing er det mange som sliter.

-  Det er mange voksne som faller utenfor utdanning og arbeidsliv, og det har ofte sammenheng med kompetansen i grunnleggende ferdigheter, sier utdanningsminister Kristin Clemet.

I høstens budsjettforslag har regjeringen satt av 14 579 000 kroner til prosjektet, som skal være en delfinansiering hvor offentlige og private bedrifter kan søke om støtte til å sette i gang opplæring blant sine ansatte.

-  «Ny sjanse!» skal knytte opplæring og trening i grunnleggende ferdigheter til arbeidsplassen .

I går presenterte Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning ved Universitetet i Stavanger (Lesesenteret) regionale forskjeller i ALL (Adult Literacy and Life Skills Survey).

En internasjonal kartlegging av ulike kompetanseområder hos voksne.

5800 nordmenn deltok, og Oslo og Akershus kommer best ut på alle de fire måleområdene, mens Nord-Norge havner nederst.-  Landet er delt inn i seks regioner og vi finner en del forskjeller, selv om det er vanskelig å si noe om årsak og virkning i slike undersøkelser. Vi vet at utdanningsnivå er en del av forklaringen, sier førsteamanuensis Egil Gabrielsen ved Lesesenteret.

SATSER PÅ VOKSENOPPLÆRING: Utdanningsminister Kristin Clemet vil heve nivået blant voksne nordmenn.