Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15 millioner filmer lastet ned ulovlig i år

Nordmenn er storforbrukere av piratkopiert film, TV-serier og musikk.

 Mitt skip er lastet ned:  The Pirate Bay er en av mange fildelingstjenester der for eksempel filmer og serier blir delt ulovlig. Foto: Skjermdump / The Pirate Bay
Mitt skip er lastet ned: The Pirate Bay er en av mange fildelingstjenester der for eksempel filmer og serier blir delt ulovlig. Foto: Skjermdump / The Pirate Bay Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fersk undersøkelse beregner at vi lastet ned 15 millioner filmer ulovlig i år. Ulovlig nedlasting av filmer, TV-serier og musikk truer fremtiden til delen av norsk kultur som kan distribueres digitalt, mener Norsk Videogramforening (NVF).

Generalsekretær Willy Johansen i NVF mener en fersk undersøkelse dokumenterer problemet, skriver Teknisk Ukeblad.

I undersøkelsen er det beregnet at vi lastet ned 15 millioner filmer, 35-40 millioner enkeltstående episoder av TV-serier og 8-10 millioner hele sesonger av TV-serier i 2013.

Estimatene er basert på en skandinavisk undersøkelse der flere tusen personer i hvert land i alderen mellom 15 og 65 år er spurt om nedlastingsvaner.

Norge ligger på andreplass i Skandinavia når det gjelder ulovlig nedlasting, etter Sverige.

- Det er formidable tall. Det er dessverre tilgangen til The Pirate Bay som gjør utslag, mener Johansen.

I Finland og Danmark er internettilbyderen blitt pålagt å blokkere Pirate Bay.

- Resultatet er at nedlasting av ulovlig kopiert innhold er gått ned med 70 prosent i Finland, sier Johansen.

- Vi skjønner at vi ikke får salg av 15 millioner filmer over natten dersom tilgangen til Pirate Bay blokkeres i Norge. Men kanskje vi kunne fått til et salg tilsvarende 20 prosent av dette, sier han.

(NTB)