15 millioner til ny kreftbehandliing

Helse-Jonas vil satse på partikkelterapianlegg, som vil koste miliarder.

MER GRYN: Helseminister Jonas Gahr Støre presenterer hva deler av helsebudsjettet for 2013 skal brukes til.    Foto: Håkon Eikesdal
MER GRYN: Helseminister Jonas Gahr Støre presenterer hva deler av helsebudsjettet for 2013 skal brukes til. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) som presenterte den første store lekkasjen fra statsbudsjettet 2013 fra det helsepolitiske feltet.

15 millioner til Helse Vest Dagbladet får opplyst at den økte bevilgningen gå til å bedre dagens kreftbehandling ved å satse på partikkelterapi.

Det er Helse Vest RHF som får i oppdrag å planlegge et norsk anlegg for partikkelterapi.

Partikkelterapi er et samlebegrep for protonterapi og lett-ioneterapi. I motsetning til vanlig strålebehandling gjør protonterapi det mulig å avgrense bestråling. Det betyr at en har mulighet til å gi høyere stråledoser med mindre skadevirkning, opplyser departementet.
Der det under den vanligste strålebehandlingen er fotoner som utnyttes, er det er protoner.

- Bedre og mer effektiv kreftbehandling er en viktig sak for denne regjeringen. Derfor er jeg svært glad for at vi nå skal starte planleggingen et norsk anlegg for partikkelterapi, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Helse Vest skal planlegge oppstarten av et norsk anlegg sammen med de andre helseforetakene og helsedirektoratet.
Helse regionene har et sterkt kreftforskningsmiljø og fysikkmiljøet ved Universitetet i Bergen har sammen med Helse Bergen kompetanse på partikkelterapi.

- Det vil ta et par år før dette behandlingstilbud er en realitet, og vi snakker om at dette vil koste milliarder, sier Støre.

- ikke nytt Denne teknologien er allerede tatt i bruk i mange land, blant annet i Tyskland og Østerrike.  Våre naboland Sverige og Danmark har også besluttet å bygge anlegg for partikkelterapi.

- Dette er ikke nytt. Så når en skal utrede dette håper jeg ikke en begynner med helt blanke ark. Dette burde ikke ta lang tid, sier Anne Lise Ryel, leder av Kreftforeningen.

Hun forteller at flere kreftpasienter allerede får denne behandlingen i utlandet, og at det ikke er noen grunn til at også pasientene også skal få denne behandlingen i Norge.

Helseminister Jonas Gahr Støre sier at det er viktig at en tar dette i etapper.

- Dette vil vi også gjøre mens teknologien utvikler seg, sier Støre og kaller satsingen et nasjonalt løft.

-Dagens tilbud er bra Overlege ved kreftavdelingen på Haukeland universitetssykehus vil understreke at satsingen på den nye behandlingsmetoden ikke betyr at den strålebehandlingen kreftpasienter får i dag ikke er god.

- Majoriteten av de som har kreft ville fortsatt få den vanlige kreftbehandlingen selv om vi får dette anleget i Norge, sier overlege Hans Petter Eikesdal.

Han forteller at det er en mindre gruppe kreftpasienter som vil få glede av partikkelterapi.

- Særlig barn med dyptliggende svulster vil få glede av denne behandlingsmetoden som treffer mer selektivt der svulsten ligger. Mange sender barna sine til Boston i USA for å få denne behandlingen i dag, sier Eikesdal.

Departementet opplyser om at en dansk utredning kom frem til at opptil 15 prosent av kreftpasientene bør behandles med protoner eller lett-ioner. Behandlingen vil være aktuell for opptil 1700 norske kreftpasienter når det vil stå ferdig.

Andre løfter Regjeringen har tidligere uttrykt et klart mål at flere kreftsyke skal få behandling innen 20 dager. I dag er det noe over 60 prosent som får startet behandlingen sin så tidlig. Regjeringen har sagt at denne andelen bør økes til 80 prosent.  

Over 28 000 nordmenn blir ramma av kreft hvert år.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer