Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15 nordmenn smittet av sjelden salmonellatype

- Alt tydper på at det skyldes et matprodukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken meldte Folkehelseinstituttet at sju personer var smittet av en sjelden salmonellatype. Tallet er nå oppe i 15, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Alt tyder derfor på at dette utbruddet skyldes et matprodukt distribuert over hele landet, sier overlege Hans Blystad i Folkehelseinstituttet til Stavanger Aftenblad.

De 15 smittede kommer fra hele landet: Rogaland, Buskerud, Akershus, Nordland, Oppland, Oslo, Troms, Vestfold og Østfold.

Nå jobber Mattilsynet med å spore smittekilden.

- Vi har intervjuet de som er blitt syke og kartlagt hva de har spist, sier Marit Lilleby Kvarme, rådgiver i Mattilsynet.

Foreløpig er det ingenting som har utpekt seg som en klar smittekilde. Å finne smittekilden i slike utbrudd er et vanskelig og tidkrevende arbeid.

- Det tar ofte svært lang tid. Og noen ganger finner vi ikke ut av det i det hele tatt.

Vanligvis er det mellom null og tre tilfeller av denne typen salmonella årlig i Norge, så 15 tilfeller er mye. Overlege Blystad i Folkehelseinstituttet presiserer imidlertid at salmonellatypen ikke er spesielt helsefarlig.

- Selv om den er sjelden, er den ikke farligere enn annen type salmonella. Salmonella i seg selv er ikke farlig. Vanlige symptomer er diaré, magesmerter, kvalme og feber.

(NTB)