15 nordmenn terrorsiktet - jakt på norsk terrornettverk

Norge jakter på terroristenes hjelpere.

HENRETTER:  Terrorgruppa Den islamske stat (tidligere ISIL) henretter og gjennomfører religiøs og etnisk rensing i Syria og Irak. Over 60 nordmenn har sluttet seg til terrororganisasjonen. Foto: AP
HENRETTER: Terrorgruppa Den islamske stat (tidligere ISIL) henretter og gjennomfører religiøs og etnisk rensing i Syria og Irak. Over 60 nordmenn har sluttet seg til terrororganisasjonen. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bare i år er 15 norske statsborgere, og personer med oppholdstillatelse i Norge, siktet etter terrorparagrafen i straffeloven av Politiets sikkerhetstjeneste. De er siktet for enten å ha oppfordret til terrorhandlinger, eller for å ha sluttet seg til en terrororganisasjon.

Noen få av de terrorsiktede sitter i varetekt - blant annet mennene som i vår ble pågrepet av PST, da de skulle reise til Syria for å slutte seg til ISIL (terrororganisasjonen som nå bruker navnet Den islamske stat).

- Jeg kan bekrefte at PST det siste året har siktet 15 personer etter paragraf 147 i straffeloven - den såkalte terrorloven, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Ny strategi Sikkerhetspolitiet brukte i lang tid ressursene på å forsøke å hindre nordmenn fra å reise til Syria, og slutte seg til de ekstremistiske islamistiske terrorgruppene - ISIL og den al-Qaida tilknyttede terrorgruppa al-Nusra Front (også kjent under navnet Jabhat al-Nusra). Denne strategien har norske myndigheter nærmest gitt opp.

Verken PST eller andre norske myndigheter har lyktes med strategien. Nå er håpet at siktelser og påfølgende rettsoppgjør kan være med og avskrekke nordmenn fra å reise til konfliktområder.  Og forhindre at de slutter seg til ekstremist grupper som Den islamske stat, Al-Shabbaab den militante islamske terrorgruppa i Somalia, og andre al-Qaida inspirerte terrororganisasjoner.

Nordmenn Norske myndigheter - blant annet sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen - har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de kjenner identiteten på vel 60 nordmenn som har sluttet seg til Den islamske stat. Rundt 20 av disse har kommet hjem til Norge. Vel 10 nordmenn er bekreftet drept i Syria.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at det er grunn til å tro at langt flere enn 60 personer tilknyttet Norge har vært, eller i dag er i Syria og slåss sammen med Den islamske stat.

De 60 personene norske myndigheter bekrefter har vært i Syria, har PST identiteten til.

- Det er ikke ulovlig, eller for den saks skyld mistenkelig, at en nordmann reiser til Tyrkia. Men det er helt umulig for norske myndigheter å vite hvem av disse som tar seg videre østover, og krysser grensa mellom Tyrkia og Syria. For deretter å slutte seg til en av terrororganisasjonene, sier en kilde med godt innsyn i norske myndigheters anti-terror-arbeid.

Klappjakt Dagbladet kunne for vel ei uke siden avsløre at det var fire terrorister fra ISIL (nå kjent under navnet Den islamske stat), som var på vei til Norge i sommer.

Både E-tjenesten og PST fikk informasjon fra såkalte samarbeidende tjenester om at terroristene hadde planlagt et terroranslag mot Norge.

I Norge ble det slått full alarm, og en rekke sikkerhetstiltak ble iverksatt.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter frykter at et mottaksapparat sto klart i Norge for å hjelpe terroristene med våpen, og for å legge forholdene for et terrorattentat til rette.

Få sikre spor Både de hemmelige tjenestene - E-tjenesten og PST - og det ordinære politiet jakter fortsatt på mottakerapparatet.

Dagbladet får opplyst at norske myndigheter foreløpig ikke har noen sikre spor, etter dem som eventuelt skulle hjelpe de islamske terroristene i Norge.

- Det er all grunn til å tro at en eller flere personer skulle bistå terroristene, sier kilder med innsyn i etterforskningen.

TERROR:  PST har det siste året siktet 15 nordmenn for terrorisme. Bildet viser en av lederne i Den islamske stat (tidligere kjent under navnet ISIL) som poserer med en blodig kniv og avkappede menneskehoder. Vel 60 nordmenn har sluttet seg til denne terrororganisasjonen. Foto: Privat
TERROR: PST har det siste året siktet 15 nordmenn for terrorisme. Bildet viser en av lederne i Den islamske stat (tidligere kjent under navnet ISIL) som poserer med en blodig kniv og avkappede menneskehoder. Vel 60 nordmenn har sluttet seg til denne terrororganisasjonen. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer