Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15 nye etterlyses for Hamas-drapet

Dubai-politiet har fulgt spor etter amerikanske kredittkort.

FANGET AV OVERVÅKNINGSKAMERA: Dette bildet fra overvåkningskameraet på hotellet viser de mistenkte på åstedet. Foto: AFP PHOTO/DUBAI POLICE/SCANPIX
FANGET AV OVERVÅKNINGSKAMERA: Dette bildet fra overvåkningskameraet på hotellet viser de mistenkte på åstedet. Foto: AFP PHOTO/DUBAI POLICE/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Bråket rundt attentatet på Hamas-toppen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai vokser både i omfang og styrke.

Dubai-politiet etterlyser nå 15 nye navngitte personer for drapet på Hamas-lederen. Dermed er så mange som 26 personer i søkelyset for drapet, som har skapt diplomatisk splid mellom Israel og EU.

Blant de 15 mistenkte er tre australiere. Politiet i Dubai sier de har klart å spore bevegelsene til 14 av de mistenkte, fordi de har etterlatt seg elektroniske spor når de brukt kredittkort. Kredittkortene de brukte var fra amerikanske banker.

Ifølge politiet skal medlemmene av dødsskvadronen ha reist via en rekke land, og besøkt Dubai ved minst fire anledninger før selve drapsdagen 19. januar, skriver Dubai-avisa The National.

Falske passDe 15 nye mistenkte er: Daniel Marc Schnur, Gabriella Barney, Roy Allan Cannon, Stephen Keith Drake, Mark Sklur og Philip Carr, alle de reiste med britiske pass; Ivy Brinton, Anna Shuana Clasby og Chester Halvey, brukte irske pass; David Bernard LaPierre, Melenie Heard og Eric Rassineux, skal ha vært franske statsborgere; mens Bruce Joshua Daniel, Nicole Sandra Mccabe og Adam Korman, brukte australske pass.

De 15 kommer i tillegg til de 11 personene som i forrige uke ble etterlyst med navn og bilde. Dagen etter at bildene hadde gått verden rundt kom det fram at de hovedmistenkte hadde brukte falske pass, deriblant identiteten til seks briter med israelsk og britisk statsborgerskap.

Politietterforskerne har hele tiden på grunnlag av bilder fra overvåkningskameraer antydet at langt flere var involvert i drapet på al-Mabhouh, som skjedde på femstjernershotellet Al Bustan Rotana i Dubai.

Hyller drapetHelt siden Hamas-toppen al-Mabhouh ble funnet drept på sitt hotellrom 20. januar, er mistanken blitt rettet mot den israelske etterretningstjenesten Mossad.

Mossad har som vanlig ikke kommentert beskyldningene. Men tidligere Mossad-agent, utenriksminister og nå leder for opposisjonspartiet Kadima, Tzipi Livni, hyller henrettelsen av al-Mabhouh.

- Det at en terrorist ble drept, uansett om det skjedde i Dubai eller Gaza, er gode nyheter for de som kjemper mot terrorisme, sier Livni.

Al-Mabhouh måtte i 1989 flykte fordi han ble holdt ansvarlig for bortføringen og drapet på de to israelske soldatene Avi Sasportas and Ilan Saadon. Som grunnlegger av de væpnede Izzedine al-Qassam-brigadene har han stått bak hundrevis av selvmordsaksjoner og rakettangrep mot israelske byer fra Gaza-stripen.

Mistenker MossadDrapet på al-Mabhouh har skapt diplomatiske sjokkbølger i Europa, ettersom verken myndighetene i Storbritannia, Irland, Frankrike eller Tyskland var klar over at pass og identiteter fra deres land ville knyttes til attentatet før politimyndighetene i Dubai la frem sin oppsiktsvekkende detaljerte gjennomgang med bilder og video.

Til da så det ut som om attentatet på Hamas-toppen, og beskyldningene om at Israel og etterretningstjenesten Mossad står bak, ville høste liten oppmerksomhet utenfor Midtøsten.

Også Østerrike ble uten forvarsel trukket inn i saken ettersom SIM-kort og telefonaktivitet tyder på at aksjonen ble styrt fra alpelandet.

I Storbritannia er det kommet fram påstander om at britiske myndigheter ble varslet om at falske britiske pass vil brukes i en Mossad-operasjon.

Israels utenriksminister, Avigdor Lieberman, har uttalt at Israel «aldri svarer, bekrefter eller benekter», og at Israel ikke mener det er behov for å involvere seg i saken, så lenge det ikke finnes bevis bak det mediene skriver.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!