15 pågrepet i stor politiaksjon

Aksjonen var rettet mot bakmenn i store kriminelle nettverk, og pågripelsene er gjort i samarbeid med en rekke politidistrikter.

15 personer ble torsdag 16. mars pågrepet i stor politiaksjon av Kripos. Aksjonen var rettet mot bakmenn i store kriminelle nettverk, og pågripelsene er gjort i samarbeid med en rekke politidistrikter. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiadvokat Nora Pedersen opplyser på en pressekonferanse at totalt 15 personer er pågrepet.

I en pressemelding tidligere torsdag ble det først kjent at det var 14 personer.

Pedersen opplyser også at noen av personene er kjenninger for politiet fra tidligere.

- Mange av brukerene vi har identifisert er kjent for oss. Det har også vært nye, for politiet ukjente personer, sier Pedersen til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å si noe om alder på de siktede, men understreker at det er snakk om personer med lang fartstid. Hun presiserer også at det er snakk om alvorlig kriminalitet, og at det derfor er viktig at politiet etterforsker saken.

- Kripos har pågrepet og siktet seks personer for grov narkotikaforbrytelse. Dette er personer vi mener har sentrale posisjoner i kriminelle nettverk som importerer store mengder narkotika til Norge, sier i pressemeldingen utstedt torsdag formiddag.

BESLAG

I tillegg har Oslo, Trøndelag og Øst politidistrikt pågrepet og siktet til sammen åtte personer. Samtlige er siktet for grov narkotikakriminalitet.

Kripos har delt bilder av flere beslag de har gjort i saken. De viser blant annet flere Rolex-klokker, gullbarrer, våpen og det som framstår som innrammet kunst, innpakket i bobleplast.

Bakgrunnen for aksjonen skal væremateriale fra den krypterte chattetjenesten Sky ECC, som fransk og belgisk politi klarte å dekryptere for om lag to år siden.

BEVIS: Dette er eksempler på bevis politiet og Kripos la fram på pressekonferansen i ettermiddag. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
BEVIS: Dette er eksempler på bevis politiet og Kripos la fram på pressekonferansen i ettermiddag. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Slik har norsk politi fått tilgang på store mengder kommunikasjon mellom kriminelle. På pressekonferansen opplyses det at politiet har fått tilgang til både meldinger, lydklipp og midler.

Totalt er det snakk om rundt ti millioner meldinger.

Kripos-sjef Kristin Kvigne sier at utviklingen er bekymrende.

Til Dagbladet forteller hun at materialet de har jobbet med i rundt to år har gitt Kripos og politiet unik innsikt i det kriminelle miljøet, og at aksjonen som omtales som «Operasjon Jason», har høy prioritet hos både Kripos og politiet.

- Kan true

- Skjult kriminalitet kan, i ytterste konsekvens, true rettsstaten. Det ser vi vi i land som Nederland og Belgia. Det kan true velferdsstaten og i aller ytterste konsekvens kan det true demokratiet vårt, sier Kvigne.

Kriminaliteten det er snakk om har forgreininger til utlandet. Kvigne forteller at de norske aktørene samarbeider med naboland som Sverige og Danmark, men at det også er samarbeid lenger ut i Europa, samt baser i land som Marokko og Forente arabiske emirater.

Kripos henviser til politiets trusselvurdering, som ble lagt fram tidligere denne uka, der følgende punkter skal være observert i denne etterforskningen.

  • Norske kriminelle nettverk samarbeider tett med kriminelle nettverk i utlandet.
  • Kriminelle selger tjenester til andre kriminelle.

- I etterforskningen ser vi at kriminelle spesialister som torpedoer, pengevekslere og transportører selger sine tjenester. Det viser at de kriminelle nettverkene blir mer profesjonelle og mer uoversiktlige. Det er en utvikling vi følger tett, sier Kvigne.

Dagbladet får opplyst at en av sakene omhandler innførsel av om lag 300 kilo cannabis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer