15 russiske etterretningsoffiserer erklæres uønsket

15 etterretningsoffiserer ved Russlands ambassade er erklært uønsket i Norge. De må forlate landet innen kort tid. - Russland vil svare, kontrer det russiske utenriksdepartementet.

13. april ble det klart at 15 russiske etterretningsoffiserer ved den russiske ambassaden er erklært uønsket i Norge. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De 15 etterretningsoffiserene erklæres uønsket fordi de har bedrevet virksomhet som er uforenlig med deres diplomatiske status, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

Beslutningen bygger på at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen har ført til en økt etterretningstrussel fra Russland. Utvisningen er den største i landet noensinne.

- Dette er et viktig tiltak for å motvirke og redusere omfanget av russisk etterretningsvirksomhet i Norge, og dermed sikre våre nasjonale interesser, sier Huitfeldt.

På spørsmål om hvordan Russlands ambassadør mottok beskjeden han fikk meddelt torsdag, sier Huitfeldt til Dagbladet at han tok det til etterretning.

- Kommer definitivt til å reagere

Spesialist på diplomati og direktør ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI), Iver B. Neumann, omtaler tallene som høye.

- Dette er mange utvisninger, ja, sier han til Dagbladet.

- Hvordan vil det påvirke forholdet mellom Norge og Russland?

- Utvisninger er et spill fram og tilbake, og egentlig den eneste måten å stoppe spionasje på. Russland kommer definitivt til å reagere på dette. De vil etter alle solemerker komme med en solid utvisning tilbake, sier han.

Video delt i russisk Telegram-kanal skal vise en konfrontasjon mellom den tidligere presidenten, general Anatolij Bibilov, og russiske mobiliserte som nekter å reise til fronten. Video: Telegram @mobilizationnews / NTB. Reporter: Vegard Krüger / NTB. Vis mer

Neumann omtaler det som uheldig, og begrunner det med at den russiske ambassaden i Oslo er mye større enn Norges i Moskva.

- Det er uheldig for oss, siden vi vil jo ha diplomater til stede i Russland, sier han.

- Tror du de kan strupe den norske ambassaden helt?

- Det ville i hvert fall vært et utrolig interessant trekk, og på sikt egentlig betydd at de bryter det diplomatiske båndet mellom oss og dem. Jeg har vanskelig for å se for meg at de gjør det, men jeg vil bli utrolig overrasket om de ikke utviser et høyt antall nordmenn nå, sier han.

Russland: - Vil svare

I en uttalelse sier det russiske utenriksdepartementet at de vil svare på Norges vedtak. Det melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer russiske Tass.

- Den russiske føderasjonen vil gi et passende svar, heter det i uttalelsen fra den diplomatiske avdelingen, skriver Tass.

RUSSLANDS UTENRIKSMINISTER: Sergej Lavrov er Russlands utenriksminister. Foto: Adem ALTAN / AFP
RUSSLANDS UTENRIKSMINISTER: Sergej Lavrov er Russlands utenriksminister. Foto: Adem ALTAN / AFP Vis mer

De 15 russiske offiserene må forlate Norge innen kort tid, heter det i pressemeldingen. Norge vil heller ikke gi visum til etterretningsoffiserer som søker om visum til Norge.

- Russland utgjør den største etterretningstrusselen i Norge. Det tar vi på alvor, og vi tar nå grep for å motvirke russisk etterretningsvirksomhet her i landet. Vi vil ikke tillate at russiske etterretningsoffiserer opererer under diplomatisk dekke i Norge, sier utenriksministeren.

Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag sier utenriksminister Anniken Huitfeldt at Russlands ambassadør ble meddelt nyheten i dag.

- Dette er ikke snakk om genuine diplomater, men etterretningsoffiserer som opptrer under diplomatisk dekke. Vi har fulgt med på deres aktivitet over tid, og samtidig har trusselen fra russisk etterretningsaktivitet økt, sier hun.

På spørsmål om Utenriksdepartementet forventer gjengjeldelse fra Russland, svarer Huitfeldt at det ikke finnes noen grunn til at Russland skal reagere.

- Vi har norske diplomater stasjonert i Russland, men ingen av dem er fordekte etterretningsoffiserer.

Timur Tsjekanov, presskontakt ved den russiske ambassaden, skriver i en SMS til Dagbladet at de har følgende kommentar om saken:

- Vi bekrefter informasjonen publisert i Utenriksdepartementets pressemelding om at 15 personer er erklært «persona non grata». Reaksjonen er veldig negativ. Dette er et nytt uvennlig skritt, som følges opp med svartiltak, skriver han.

Utenriksministeren viser til PST på spørsmål om hvordan de 15 russerne er fulgt over tid. PST har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Norske myndigheter har fulgt med på aktiviteten til etterretningsoffiserene over tid. Dagens beslutning kommer i tillegg til de tre russiske etterretningsoffiserene som måtte forlate Norge i april 2022.

- Jeg vil understreke at Norge ønsker normale diplomatiske relasjoner med Russland, og at russiske diplomater er velkomne i Norge. Det vi nå gjør retter seg utelukkende mot uønsket etterretningsvirksomhet. Vi ønsker å bevare en fungerende diplomatisk representasjon, men vil ikke akseptere at diplomatisk representasjon misbrukes til fordekt etterretningsvirksomhet, sier Huitfeldt.

13. april ble det klart at 15 russiske etterretningsoffiserer ved den russiske ambassaden er erklært uønsket i Norge. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet Vis mer

- Fornuftig avgjørelse

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug forteller at den norske regjeringen har tatt denne avgjørelsen for at etterretningsoffiserene ikke skal samle inn informasjon og sende det til egne hovedsteder.

- Jeg tolker det som en respons på situasjonen vi er i nå; Russland har lenge begrenset hvor mange vestlige ansatte det kan være ved ambassaden deres. Det stadige dårlige forholdet mellom vesten og Russland har økt sikkerheten ved ambassaden, sier Dalhaug.

Han ser på avgjørelsen som at regjeringen har foretatt en nedskjæring av antallet ved den russiske ambassaden, samt at de man vet tilhører etterretningssiden er blitt singlet ut og fratatt diplomatisk status, og må forlate landet.

- Jo færre ansatte det er ved ambassaden, jo færre personer er det å holde kontroll på, sier Daulhaug.

Generalløytnanten konkluderer med at dette er en fornuftig avgjørelse fra regjeringens side - å begrense etterretningstrusselen i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer