15 skadd av løpske hester

Britiske hestevogn-turister er skadd etter at hester nok en gang løp løpsk ved Briksdalsbreen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt 15 mennesker er registert som skadet etter hesteulykken ved Briksdalsbreen ved Stryn i Sogn og Fjordane i ettermiddag.

- Tre er alvorlig skadd og fløyet til sykehus i Ålesund og Førde. Fem er lettere skadd, og åtte personer har ubetydelige skader, som skrubbsår, sier stasjonsjef Nils Erik Eggen i Sogn og Fjordane politidistrikt til Dagbladet.no.

Mange turister

Det var totalt 17 vogner i følget med 51 turister. En av de skadde skal være en kusk.

Turistene er briter som hadde vært oppe ved Briksdalsbreen. Ulykken skjedde da følget var på vei ned fra fjellet.

Ulykken skal ha skjedd da en av hestene som var på vei ned fra breen med turister løp løpsk av ukjent grunn. Ifølge NTB skal tilsammen 17 vogner ha vært med på dagens utflukt.

Får hjelp

- De skadde er påført hode- og bruddskader, sier Eggen til Dagbladet.no.

De fikk behandling like ved en elv som fører ned fra breen. De skadde ble dekket til med pledd så de ikke skulle bli nedkjølt av det kalde brevannet som spredte seg med vinden i bunnen av fossen.

Tidligere ulykker

Sommeren 1999 ble 11 mennesker skadd i en lignende ulykke i samme område. To av de skadde var nordmenn, resten japanske turister. En kvinne døde noen uker etter ulykka av skadene hun ble påført i ulykken.

Ulykken i 1999 skjedde da en hestevogn på vei opp ble møtt av to vogner på vei ned fra breen. Hestevognene på vei ned kjørte side om side.

Hesten som kom oppover, fikk panikk og prøvde å snu. I situasjonen som oppsto, løp den ene av hestene som var på vei ned ut av veibanen og havnet i ura nedenfor.

Hvordan dagens ulykke har skjedd er foreløpig uklart.

Samme arrangør

I 1999 var det Oldedalen Skysslag som arrangerte skyssen.

Dagbladet.no har vært i kontakt med selskapet i ettermiddag, men ingen har mulighet til å svare på noen spørsmål nå. De ber oss om å ringe tilbake senere.

Også i begynnelsen av august i fjor gikk en hest amok. Tre personer ble lettere skadd da en hest sprang ut av veien og vogna veltet. Hesten kan ha blitt skremt av turistene i vogna som ristet på tepper eller av vannsprut.

På grunn av alle ulykkene ble det i fjor startet med skyss med motoriserte vogner.

IDLYLLISK:</B> Et av Sogn og Fjordanes mest kjente turistmål er Briksdalsbreen, som er en avstikker av Jostedalsbreen.
<B>RISIKO:</B> Hesteskyss ved Briksdalsbreen har flere ganger tidligere ført til ulykker.
ØDELAGT:</B> Vognenen som turistene satt fikk hard medfart i ulykken.
SKADD:</B> En person blir tatt hånd om av redningsmannskaper etter ulykken. Flere hestevogner med turister veltet da en hest fikk panikk.