15 sykehus blir til sju

En sentralisering av helsetilbudet til pasienter på hele Østlandet er på trappene. 15 av sykehusene kan bli slått sammen i sju helseforetak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk styret i Helse Øst en muntlig orientering om de foreløpige konklusjonene fra sju prosjektgrupper under «prosjekt foretaksstruktur og oppgavefordeling» i Helse Øst.

- Hovedlinja er å redusere 15 helseforetak til seks eller sju. Flere av dagens sykehus får felles ledelse og budsjett, sier viseadministrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Øst til Dagbladet.

Berører 1,5 millioner

5,5 millioner kroner er satt av til utredningsarbeidet. Men hva endringene vil koste og hvor mye det er å spare, er det ennå ikke sett på.

Etter planen blir det ny sykehusdrift fra nyttår, den berører 1,5 millioner mennesker i Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland og Østfold. Disse hovedforslagene presenteres for styret i dag:

  • De sju sykehusene (helseforetak) i Hedmark og Oppland kan bli til ett helseforetak.
  • Bærum sykehus, Blakstad og Asker Bærum klinikken kan bli slått sammen til et helseforetak.
  • Psykisk helsevern i Østfold slås sammen med sykehuset Østfold.
  • Aker sykehus, Ski sykehus og Folloklinikken kan bli ett helseforetak.
  • Opptaksområdene til sykehus i Oslo kan bli nye. Andre bydeler enn i dag vil sokne til de ulike sykehusene. Ulike modeller for dette diskuteres.
  • To nye sykehus skal bygges raskest mulig: Et for Follo-regionen og det sørøstlige Oslo, et for Østfold. Hvilke pasientgrupper som skal sokne til disse, ligger ikke i forslaget.
  • For alle foretakene foreslås det at somatikk og psykiatri slås sammen. Barne- og ungdomspsykiatri og voksenpsykiatri skal organiseres sammen, og rusbehandling skal inn i samme foretak.

Kan bli endringer

Nå skal prosjektgruppene se på hvordan fagområder og typer operasjoner kan samles. En endelig rapport om endringene skal være ferdig i midten av september. I oktober skal innstillingen fra administrerende direktør Tor Berge behandles av styret i Helse Øst.

- Endringer kan komme underveis, sier Mikkelsen.