15 sykehus bruker abortpillen

Abortpillen er ennå ikke godkjent i Norge. Likevel bruker en av fire gynekologiske avdelinger pillen på import fra Sverige. Ekspertene er enige om at metoden er et stort medisinsk framskritt. Dagens abortpraksis er uverdig og urettferdig, slår de fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På grunn av stor politisk motstand har pillen kommet altfor seint til Norge. Jeg har i mange år følt at det er en uverdig situasjon. Vi opererer kvinner som ikke trenger det. Abortpillen er det beste for kvinnen, og frigjør medisinske ressurser til andre formål, sier avdelingsoverlege Ole-Erik Iversen ved Haukeland sykehus i Bergen. Haukeland var sykehuset som var først ut i Norge, Iversen legger i dag fram resultatene fra ett års erfaringer med abortpillen på årsmøtet i Norsk Gynekologisk Forening. Han tilbakeviser frykten for at antall aborter vil øke.- De som vet minst om abortpillen, er de hardeste motstanderne, sier Iversen.

Kvinner positive

Ullevål sykehus i Oslo vil neste år utføre 3000 aborter. En tredjedel av kvinnene tilbys abortpillen i stedet for kirurgi. Kvinneklinikken har i ett år deltatt i en studie i regi av Verdens helseorganisasjon for å teste ut pillen. Resultatene så langt er meget positive: De aller fleste kvinnene vil anbefale pillen til sine venninner, og om nødvendig bruke den om igjen. - Vi vil si at abortpillen er vår abortmetode. Vi håper å kunne halvere kirurgiske abortinngrep i framtida, sier overlege Fridtjof Jerve ved kvinneklinikken på Ullevål sykehus.

Pille før ni uker

Sverige tok i bruk abortpillen på begynnelsen av 90-tallet. I Göteborg, som startet for fire år siden, velger 25 prosent abortpillen, eller såkalt medisinsk abort.- Vi gir fortsatt kvinnene valget mellom kirurgisk inngrep og medisinsk abort, men jeg mener 100 prosent av de kvinnene som kan ta pillen bør velge den, sier overlege Jens Platz-Christensen ved Sahlgrenska universitetssykehus i Göteborg.Kriteriene for å kunne bruke abortpillen er omtrent de samme i Norge og Sverige: Aborten må skje før niende uke (63 dager). Noen ser helst at kvinnen ikke røyker, og legene vil ikke anbefale denne abortmetoden dersom kvinnen er over 35 år, og har alvorlig hjerte- eller lungesykdom.

Tretrinnsbehandling

Selve behandlingen skjer i tre etapper. Først får kvinnen abortpillen Mifegyne. Etter førtiåtte timer får hun en prostaglandinpille som gjør at livmorhalsen åpner seg og livmora trekker seg sammen. I denne fasen opplever noen kvinner ganske sterke mensliknende smerter. Etter noen uker følges kvinnen opp med en kontroll. - Metoden er nesten 100 prosent effektiv, sier Jerve.

- Statlige institusjoner trenerer ikke bruk av abortpillen, men de initierer heller ikke, sier Finn Egil Skjeldestad, professor i reproduksjon og epidemiologi ved SINTEF Unimed i Trondheim.

Politisk uenighet

- Abortpillen er ingen politisk, men en medisinsk vurdering. Men det er ikke noe poeng for oss at aborter skal bli så billige som mulig, sier Kristin Ravnanger, politisk rådgiver i Sosial- og helsedepartementet.Lederen i Stortingets sosialkomité, Jon Alvheim (Frp), vil sørge for at behandlingen av markedsføringstillatelsen for abortpillen skjer så raskt som mulig.- Den bør foreskrives og utleveres alle sykehus, mener Alvheim.Are Næss (KrF) i sosialkomiteen frykter derimot at abortpillen kan føre til overilte beslutninger.- Aborten må skje i åttende- niende uke, jeg frykter at dette blir gjengs metode, og at det fører til tidspress på kvinnen, sier Næss.