Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fare for storstreik

15 timer på overtid. - Nærmer seg trolig en løsning i lønnsoppgjøret

15 timer på overtid i forhandlingene mellom NHO og LO/YS, er det kommet meldinger om at Riksmekleren har gitt partene en skisse til løsning.

FORHANDLER FORTSATT: Fra venstre: NHO leder Kristin Skogen Lund, mekler Mats Wilhelm Ruland, Riksmekler Nils Dalseide, mekler Kine Steinsvik og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ved starten av årets mekling.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORHANDLER FORTSATT: Fra venstre: NHO leder Kristin Skogen Lund, mekler Mats Wilhelm Ruland, Riksmekler Nils Dalseide, mekler Kine Steinsvik og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ved starten av årets mekling. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag formiddag, mer enn 13 timer på overtid, var det fortsatt ingen enighet i meklingen mellom NHO og LO/YS. Faren for streik vedvarer, men ifølge NTB nærmer det seg trolig en løsning.

Riksmekleren orienterer om utfallet av meklingen ca. klokken 15.20.

En kilde opplyser til NTB søndag formiddag at forhandlingene går tregt, men påpeker at så lenge partene sitter ved samme bord er det håp om å komme til en enighet.

NRK melder ved 14.30-tiden at det er bevegelse i forhandlingene.

Det er fredsplikt så lenge partene mekler, men kommer ikke partene til enighet til slutt, går det mot den største streiken i Norge på 18 år.

Meklingen har pågått siden onsdag mellom NHO og LO- og YS-forbundene. Og en kilde tett på forhandlingene opplyser til Aftenposten søndag morgen at utfallet av meklingen er umulig å spå.

Hele 35 000 medlemmer i LO og YS tas nemlig ut i streik hvis partene ikke blir enige. Særlig streikeuttaket i transportnæringen vil slå kraftig ut allerede fra første dag. Og ytterligere 200 000 medlemmer kan havne i streik hvis streikeuttaket blir utvidet.

- Ønsker løsning foran konflikt

To timer før fristen var riksmekler Nils Dalseide klar på at det var lite som tyder på at en løsning er nært forestående.

- Nei, det har jeg ingen tro på at vi skal kunne klare. Men, jeg oppfatter begge parter slik at de ønsker en løsning heller enn en konflikt, og vi arbeider for det. Men jeg må være ærlig og si: det er store vanskeligheter igjen, sa Dalseide til TV 2 lørdag kveld.

RIKSMEKLER: Nils Dalseide. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
RIKSMEKLER: Nils Dalseide. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Bistand fra regjeringen

AFP-avtalen er en av de vanskeligste sakene og NRK meldte lørdag kveld at det er blitt sendt brev til regjeringen for å få bistand i AFP-floken, men ifølge TV 2 og VG er dette ennå ikke gjort og riksmekleren så heller ikke grunnlag for det.

- Alt som har med lovgiving, finansiering eller andre forhold å gjøre der staten er en aktør, vil det kunne være mulig eller behov for å ta kontakt. Men ennå er vi ikke der at det er grunnlag for slik kontakt, sa Dalseide.

VG melder at regjeringen uansett ikke vil være innstilt på å bidra med en økonomisk løsning på meklingen.

Arbeidsminister Anniken Hauglie sier at hun ikke har fått noen henvendelser om å bitså med å løse meklingen.

- Flere har bedt meg kommentere på et brev jeg ikke har fått. Det er ingen som ønsker en storstreik. Jeg håper de finner en løsning og det ansvaret tror jeg partene kjenner på, sier Hauglie til NTB.

200 000 kan bli tatt ut

Forhandlinger om lønn, ny AFP-ordning, endringer i tjenestepensjonsordningen, samt krav knyttet til reise, kost og losji for ansatte som blir sendt på oppdrag, er de mest krevende forhandlingstemaene i privat sektor.

Kollektivtransporten vil bli rammet hardt av en streik. De fleste busslinjene blir innstilt i sin helhet blant annet i Oslo, og fergetrafikken rundt store byer som Oslo, Drammen, Sandnes og Stavanger blir også berørt. Hos noen samband blir det full stopp, mens andre samband vil få et redusert tilbud.

Skulle det bli streik, vil det ramme MF Kongen, den eneste fergen som er i trafikk på søndager mellom Nesodden og Oslo. Dermed vil det på søndag ikke være mulig å ta Nesodd-båten.

Også industri, bergverk, El- og IT, heisfaget, bakerier, bryggerier, meierier, veterinærer, butikk- og kontorpersonale, frisørbransjen og sjokolade- og snacksbransjen vil bli berørt.

AFP og pensjon

Hvor mange som tas ut i streik er også avhengig av hvilke deler av forhandlingene som partene eventuelt ikke blir enige om.

For eksempel har LO varslet at de vil ta ut nærmere 29 000 medlemmer i streik, hvorav 7 868 er omfattet av Industrioverenskomsten.

Det betyr at dersom det blir streik på kravene knyttet til reise, kost og losji, er det kun de sistnevnte som vil bli tatt ut i streik. Blir det derimot streik på AFP, lønn eller tjenestepensjon, vil alle 29 000 bli tatt ut. Lista over LO-bedrifter som tas ut i streik, er 49 sider lang.

Mye har tydet på at partene er på bølgelengde når det gjelder lønnskravene, men AFP og tjenestepensjon er et område hvor de har stått langt fra hverandre.

Mulig sympatistreik

Samtidig melder Frifagbevegelse lørdag kveld at hele LO-familien kan gå ut i sympatistreik for Fellesforbundets krav mot sosial dumping.

– Jeg opplever at det er stor støtte i LO-familien til kravene våre, sier Kine Asper, forbundssekretær i Fellesforbundet, til FriFagbevegelse på spørsmål om planene for sympatistreiker.

Skulle NHO og LO komme fram til enighet om pensjon og lønn, kan det likevel bli streik dersom Fellesforbundet ikke blir enig med arbeidsgiverforeningen Norsk Industri om en ny ordlyd som sikrer utsendte arbeidere dekning av reise, kost og losji.

I så fall kan Fellesforbundet ta ut sine over 27000 medlemmer som er omfattet av den aktuelle landsdekkende tariffavtalen, Industrioverenskomsten, i streik. Men også alle de andre 25 LO-forbundene kan ta ut sine yrkesaktive medlemmer i sympatistreik med Fellesforbundet, ifølge Frifagbevegelse.

Streiken kan først varsles etter at Fellesforbundet har startet streiken søndag 8. april. En sympatistreik vil dermed først kunne skje 22. april fordi det er to ukers varslingsfrist for sympatistreik i bedrifter som er medlemmer i NHO.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!