Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MeToo

15 varsler om seksuell trakassering i Høyre og Unge Høyre: - Vi har sviktet

Fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot på gråten: Ber om unnskyldning for partiets håndtering av varslene mot Kristian Tonning Riise.

DIREKTE: Unge Høyre og Høyre har de siste dagene jobbet hardt for å få oversikt over de mange varslene partiet har mottatt. Generalsekretær John-Ragnar Aarset og fungerende UH-leder Sandra Bruflot vil orientere om varslingssakene. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre og Unge Høyre forteller i ettermiddag om varslene som er kommet mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder forrige uke etter at medlemmer i ungdomspartiet ved flere anledninger har reagert på oppførselen hans. På Facebook skrev Kristian Tonning Riise at hans beslutning om å trekke seg kom som følge av Metoo-kampanjen.

Det er nå kommet ti varsler om saker mot Tonning Riise.

- Vi har sviktet

I tillegg er det kommet fem varsler mot andre personer i Høyre. Partiet ønsker ikke å gå i detalj om disse fem nå.

- Vi har sviktet. Det er det ingen som helst tvil om. Det får jeg aldri beklaget dypt nok, sier fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

Bruflot sier hun har konfrontert Tonning Riise om oppførselen hans for lang tid siden. Likevel hevder Bruflot at hun ikke kjente til episoder om Tonning Riise som gikk over streken før i forrige uke. Hun sier det ble framsatt falske rykter om Tonning Riise i 2016. Bruflot sier videre at hun selv og andre i partiet kan ha avfeid reelle saker om Tonning Riise som følge av de falske ryktene.

- Jeg har dårlig samvittighet for hva jeg burde visst og jeg er redd for at jeg er blitt fortalt ting jeg burde tatt på større alvor. Vi skal nå kvitte oss med en ukultur. Unge Høyre skal være et sted folk har det bra, fortsetter Bruflot, som var nestlederen til Tonning Riise i over tre år.

Bruflot innrømmer at hun har vurdert sin egen stilling de siste dagene.

- Uærlige svar

Bruflot hevder videre at Tonning Riise var uærlig i sine svar til partiet.

- Dersom vi hadde visst det fulle omfanget av saken, så hadde Kristian vært ferdig som Unge Høyre-leder tidligere, sier en tydelig preget Bruflot.

Generalsekretær John-Ragnar Aarset sier moderpartiet har sviktet sine unge medlemmer. Han ba om unnskyldning til dem som har hatt «vonde opplevelser».

- Det har vært mange tårer her på Høyre Hus i dag. Vi har vært sinte, vi har grått, åpner han.

- Vi har sviktet unge medlemmer i en situasjon der de trengte oss som mest. Det er en kombinasjon av å ikke varsler tilstrekkelig på alvor, kanskje ikke skjønne omfanget av varselet du får og i noen tilfeller avvise hendelser som rykter og prat, sier han.

Vil tilby juridisk hjelp

Aarset sier partiet har hatt vansker med å følge opp varsler skikkelig fordi varsler i partiet ikke ble skrevet ned. Dette i frykt for at notatene skulle komme på avveie.

- Og det er helt uakseptabelt. Men det vi kan gjøre nå, er å bli flinkere. Vi har brukt mesteparten av tida vår på å ta oss av dem som har fortalt sine historier til oss. Det har vært veldig tøft å høre den fortelle om ting som ikke skulle skjedd i en organisasjon som Unge Høyre. Jeg vil rette en stor takk til dem som har sagt i fra. Vi må nå få rutiner for å skrive ting ned, sier Aarset.

Aarset vil ikke si hvor langt tilbake i tid varslene mot Tonning Riise går.

- Er det varslet om potensielt straffbare forhold mot Tonning Riise?

- Det er til dels alvorlige saker. Vi kommer til å tilby juridisk hjelp, helsehjelp og psykologhjelp til dem som måtte trenge det, sier Aarset.

Dårlig fulgt opp

Aftenposten har skrevet at Unge Høyre fikk flere varsler om Tonning Riises atferd allerede i 2013. Ungdomspartiet beklaget i går at sakene ikke ble fulgt bedre opp.

- Tonning Riise besluttet å trekke seg som Unge Høyre-leder etter at det ble meldt om upassende oppførsel i form av for mye alkohol, upassende flørting og forhold der makten har vært skjevt fordelt. Jeg tror ikke dette er en generell ukultur i Unge Høyre, men det finnes enkeltpersoner som ikke alltid takler å få ansvar, uttalte generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset til Dagsnytt 18 11. januar.

Flere fylkeslag i Unge Høyre skal ifølge Aftenposten ha gjort tiltak for unngå at Tonning Riise oppholdt seg alene med unge jenter. Også Unge Venstre skal ha gjort tiltak da politikeren besøkte Unge Venstres sommerleir i 2015. Det skal handle om ubehagelige situasjoner knyttet til alkohol og pågående sjekking av yngre jenter i partiet.

15 varsler

Det er til nå kommet 15 varsler om saker. Ti av dem gjelder Tonning Riise. Generalsekretær John-Ragnar Aarset har tidligere opplyst til pressen at varslene gjelder både nylig avgått leder i Unge Høyre, Kristian Tonning-Riise, men også flere andre personer. Etter det Dagbladet forstår dreier det seg om personer i både Unge Høyre og Høyre.

Både den tidligere Unge Høyre-lederen Kristian Tonning-Riise og Unge Høyres generalsekretær, Maria Barstad Sanner, er sykemeldt etter at saken sprakk i media.

Gjelder flere i partiet

12. januar opplyste pressesjef i Høyre, Peder Egseth, til Dagbladet at partiet fikk flere varsler etter Tonning Riises avgang.

- Generalsekretær Maria Barstad Sanner og Unge Høyre fikk i går flere varsler om hendelser i partiet. Sakene gjelder blant annet nylig avgått leder Kristian Tonning Riise, sa han til Dagbladet.

Egseth ønsket ikke å spesifisere hvor mange eller hvem andre i partiet varslene gjaldt.

I tillegg til de direkte varslene, har Sanner fått to meldinger om hendelser i 2017 mens hun har vært generalsekretær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!