150 000 kan ha kugalskap

I helga krevde den menneskelige varianten av kugalskap sitt 76. offer. Britiske forskere advarer nå om en epidemi. De frykter at opp til 150.000 mennesker kan bære på sykdommen uten å vite det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Creutzfeld-Jakob syndrom (CJ) har sannsynligvis en inkubasjonstid på mellom fem og 40 år. Det vil si at det kan ta så mye som 40 år fra man er smittet til sykdommen vises i kroppen. Og foreløpig finnes det ingen pålitelig måte å konstatere sykdommen 100 prosent mens den smittede fortsatt er i live.

50 000 syke dyr spist

Forskerne regner med at britiske forbrukerne var mest utsatt for smitten på midten av åtti-tallet, men den offisielle britiske undersøkelsesrapporten om kugalskap åpner for at de første tilfellene av sykdommen kan ha inntruffet allerede på 70-tallet. Rapporten ble lagt fram 26.oktober, to og et halvt år etter at kartleggingen startet.

Ifølge avisa The Daily Telegraph ble rundt 50 000 smittede dyr slaktet og spist før sykdommen var oppdaget. Den anerkjente mikrobiologisten Dr Stephen Dealler uttalte i helga at hver brite gjennomsnittlig har spist femti måltider inneholdende smittet kjøtt, melder The Times.

Uttalelsen falt etter at CJ-offeret Zoe Jeffries (14) døde av den fryktelige sykdommen lørdag.

Frykter lang inkubasjonstid

Professor John Collinge ved St Mary's Hospital i London er med i den regjeringsoppnevnte rådgivningskomiteen for kugalskap. Han er sterkt bekymret over den framtidige utviklingen som antydes gjennom flere rapporter. Blant annet er han bekymret over sykdommens lange inkubasjonstid.

- Jo lenger inkubasjonstid, dess mer potensielt bekymringsverdig er det, sier han til The Daily Telegraph.

- Det er fortsatt fryktelig mye benektelse og ønsketenkning ute og går. Vi er nødt til å innse at mulighetene er der for en større epidemi - og være forberedt. Jeg vil bli veldig overrasket hvis vi ikke får minst 1000 tilfeller av CJ blant mennesker.

Lager hull i hjernen

Den offisielle rapporten går lenger: Lederen for arbeidet med rapporten, Lord Phillips, antyder en epidemi med en skala fra flere dusin til så mange som 150 000 ofre for den fryktelige sykdommen.

Beskrivelsen av kugalskap alene kan kanskje ha skylden for den sviktende eksporten av britisk kjøtt de siste årene. Beskrivelsen under er hentet fra Doktor Onlines hjemmeside:

«Kugalskap skyldes at hjerneceller blir ødelagt av overproduksjon ev et sykelig eggehvitestoff - prion. Sykdommen etterlater hulrom i hjernen slik at den blir seende ut som en svamp i mikroskopet. Sykelige prioner er årsak til lignende sykdommer hos menneske (Creutzfeld Jacobs syndrom), sau (skrapesyke), og også hos andre dyrearter som elg, muldyr og hamster. Sykdommen kan overføres fra individ til individ innenfor samme art, og man frykter også at sykdommen kan overføres fra kyr til mennesker.»

Fryktet norsk smitte

Legene fryktet at en mann som døde på Aker sykehus i forrige uke, var smittet av den menneskelige varianten av kugalskap. Teorien var at mannen hadde spist infisert kjøtt under et opphold i Storbritannia. I dag uttalte imidlertid overlege Jan Mæhlen ved Ullevål sykehus til NRK at det er usannsynlig at den menneskelige varianten av kugalskap var dødsårsaken.

- Det mest sannsynlige er at denne personen døde av den vanlige formen for Creutzfeldt-Jakobs sykdom, som hvert år rammer tre til fem nordmenn, sier Mæhlen til NRK.

Ført bak lyset

Sykdommen kugalskap ble oppdaget i 1986, og bildene av halvt haltende, halvt oppfarende dyr gikk Europa rundt. Flere stilte spørsmålet mange lurte på: kan sykdommen overføres til mennesker?

Britiske myndigheter var unnlatende. Nå slår den offisielle britiske undersøkelsesrapporten om kugalskap fast at myndighetene førte folk bak lyset ved ikke å fortelle om faren for smitte. Det sies at de var mest opptatt av å beskytte landbruksindustrien. Lord Phillips, som ledet arbeidet med rapporten, slo beinhardt ned på myndighetene da rapporten ble lagt fram:

- Statsrådene manglet objektivitet i sin kommunikasjon med forbrukerne. Det var hele tiden denne frykten for å alarmere befolkningen, slik at det skulle bli ubegrunnet reaksjon mot landbruksindustrien.

I stedet for å advare om farene ved å spise infisert kjøtt, kjørte myndighetene en «kampanje for å berolige» befolkningen, slo rapporten fast ifølge Aftenposten.

MINNES SØNNEN:</B> I februar døde Andrew Carter (27, bildet i midten) fra Keighley i Nord-England. Da den offisielle rapporten om kugalskap ble lagt fram forrige torsdag, møtte familien hans opp for å få svar på noen av sine mange spørsmål.
TESTER HJERNEN:</B> Frankrike har i det siste blitt rammet av en lignende skandale som Storbritannia. I sommer slaktet de 48 000 dyr for å sjekke hjernen deres for kugalskap.
<B>DØDE:</B> Zoe Jeffries (14) døde lørdag, to dager etter at rapporten om kugalskap ble lagt fram. Moren Helen Jeffries passet på sin datter i hjemmet deres i Wigan i Manchester til det siste.