150 000 kan ha kugalskap

I helga krevde den menneskelige varianten av kugalskap sitt 76. offer. Britiske forskere advarer nå om en epidemi. De frykter at opp til 150.000 mennesker kan bære på sykdommen uten å vite det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Creutzfeld-Jakob syndrom (CJ) har sannsynligvis en inkubasjonstid på mellom fem og 40 år. Det vil si at det kan ta så mye som 40 år fra man er smittet til sykdommen vises i kroppen. Og foreløpig finnes det ingen pålitelig måte å konstatere sykdommen 100 prosent mens den smittede fortsatt er i live.

50 000 syke dyr spist

Forskerne regner med at britiske forbrukerne var mest utsatt for smitten på midten av åtti-tallet, men den offisielle britiske undersøkelsesrapporten om kugalskap åpner for at de første tilfellene av sykdommen kan ha inntruffet allerede på 70-tallet. Rapporten ble lagt fram 26.oktober, to og et halvt år etter at kartleggingen startet.

Ifølge avisa The Daily Telegraph ble rundt 50 000 smittede dyr slaktet og spist før sykdommen var oppdaget. Den anerkjente mikrobiologisten Dr Stephen Dealler uttalte i helga at hver brite gjennomsnittlig har spist femti måltider inneholdende smittet kjøtt, melder The Times.

Uttalelsen falt etter at CJ-offeret Zoe Jeffries (14) døde av den fryktelige sykdommen lørdag.

Frykter lang inkubasjonstid

Professor John Collinge ved St Mary's Hospital i London er med i den regjeringsoppnevnte rådgivningskomiteen for kugalskap. Han er sterkt bekymret over den framtidige utviklingen som antydes gjennom flere rapporter. Blant annet er han bekymret over sykdommens lange inkubasjonstid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer