150 000 nordmenn sier nei til politi-hijab

Rekordmange vil si sin mening i Dagbladet.no's avstemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): I løpet av drøyt 24 timer har over 165 000 Dagbladet.no-lesere sagt sin mening i spørsmålet om muslimske kvinner skal få bære hijab til politiuniformen.

Et overveldende flertall på 89 prosent har sagt nei og er imot forslaget.

Sier noe om engasjementet
Det samme skjedde da  regjeringen ville innlemme en ny blasfemi-paragraf inn i den såkalte hatparagrafen. Over 71 000 lesere ifra om hva de mente via Dagbladet.no's avstemning.

Også her var 89 prosent av de som stemte som sa de var imot det nye forslaget til blasfemilov.

- Det vitner om et stort engasjement i saken. Og jeg vil tro politikerne tar det som et tegn på at folk er engasjert, men hvordvidt det påvirker politikerne må du spørre dem om, sier stipendiat Rune Karlsen ved Institutt for samfunnsforskning.

Han forsker på informasjons- og kommunikasjonsteknologiens betydning for politisk kommunikasjon og valgkamp.

Kan gi skjevt bilde
Karlsen advarer mot å trekke konklusjoner på grunnlag slike leseravstemninger.

- Det er et uttrykk for hva 100 000 som har deltatt mener, ikke hva 100 000 av Norges befolkning mener, sier han, og viser til hvor skjevt bilde av opinionen kan bli om man ikke har et representativt utvalg.

I 1999 spurte TV 2-programmet Holmgang seerne om «Skal vi stenge grensene for flyktninger fra fjerne land?». 89,4 prosent ja. 10,6 prosent sa nei. Meningsmålingsinstituttet Opinion stilte det samme spørsmålet i en representativ undersøkelse. Da 17 prosent svarte ja, mens hele 83 prosent sa nei. Med andre ord stikk motsatt resultat.

- Et poeng er jo at i Holmgang tar man betalt fra innringerne, noe som høyner terskelen for deltakelse. Dessuten ble det også reist innvendinger mot spørsmålsformuleringen som var ledende, sier Karlsen.

Raskt og enkelt
Både han og valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo mener avstemninger på nettavisene kan fungere som en indikator på meningene i opinionen og på engasjementet.

- Det at et kan gjøres så raskt og umiddelbart, at det er teknisk enkelt og ikke koster noe gir avstemningene en fordel, sier Aardal til Dagbladet.no.

Han understreker imidlertid viktigheten av at både medier og politikerne skiller mellom meningsmålinger og avstemninger når det skal vises til folks meninger.

- Men det er klart at når regjeringen revurderer sine synspunkter både i blasfemi-saken og tilsynelatende i denne, skyldes ikke det annet enn de reaksjonene som er kommet. Når engasjementet blant folk er stort, følger gjerne mediene etter og det må politikerne i sin tur ta hensyn til, sier Aardal.

- Avstemningene er blitt en måte for politikerne å lodde stemningen på, sier stipendiat Rune Karlsen til Dagbladet.no.

<strong>HIJAB-DEBATT:</strong>  Sadaf Butt fra Alabama retter på hijaben foran speilet. Bildet av henne er brukt som illustrasjonsfoto og har ingen tilknytning til saken. Foto: AP Photo/M. Spencer Green/SCANPIX
HIJAB-DEBATT: Sadaf Butt fra Alabama retter på hijaben foran speilet. Bildet av henne er brukt som illustrasjonsfoto og har ingen tilknytning til saken. Foto: AP Photo/M. Spencer Green/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer