<strong> SKJER OFTE:</strong>  150 000 nordmenn har blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene, ifølge NorSIS. Foto: Scanpix
SKJER OFTE: 150 000 nordmenn har blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene, ifølge NorSIS. Foto: Scanpix Vis mer

150 000 nordmenn utsatt for ID-tyveri på to år. Slik unngår du å bli en av dem

- Google deg selv, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere i dag meldte NRK at 150 000 nordmenn hadde blitt utsatt for ID-tyveri i løpet av de to siste årene.

Dette er en økning på 45 000 sammenliknet med tallene fra 2012-2013.

Bak hendelsene skjuler det seg alt fra profesjonelle internasjonale aktører til gjerningsmenn med lite inngående kunnskap om data.

Det melder Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), organisasjonen som har utført kartleggingen av tilfellene.

- ID-tyveri dreier seg om at tyven samler informasjon om deg helt til han eller hun har nok til å kunne utnytte din identitet, noe som igjen gjør at du sitter igjen med regninga. Informasjonen hentes inn fra blant annet offentlige registere og sosiale medier, sier Christian Meyer, seniorrådgiver for NorSIS.

Pass på passet Ifølge Meyer finnes det en rekke enkle trekk for å unngå å bli et av ofrene til ID-tyvene. Han tar utgangspunkt i de 30 000 norske passene som forsvinner hvert år.

- De fleste av disse ligger sikkert under sofaputer og andre steder det er naturlig å miste dem, men noen av dem blir brukt av ID-tyver. Pass er internasjonalt godkjente papirer, og er de mest verdifulle ID-dokumentene vi har, sier Meyer som leder NorSIS sitt prosjekt på ID-tyveri.

Dataeksperten legger også vekt på viktigheten av å være påpasselig med informasjonen man deler på nett.

Dette dreier seg ikke bare om å ha flere passord, slik at man ikke legger alt i hendene til tyven når dette passordet blir oppdaget.

Ikke skriv at du skal på reise Det kan handle om å ikke klikke på nettkonkurranser, ved mindre man er sikre på hvem som står bak konkurransen, samt å tenke gjennom hva en skriver på nett.

- Ikke skriv at du skal bort på reise. Da deler du med alle som kan lese det at hjemmet ditt er tomt og åpent for tyveri. Gjør det heller etter at du har kommet hjem. Du må heller ikke legge igjen PC-en din der andre kan bruke den, sier Meyer og legger til at det er ved det vante med tanke på hvem som blir ofre for ID-tyver.

Meyer sier at unge mennesker stort sett er mer påpasselige med hvilken informasjon de gir fra seg på nettet, og dermed blir vanskeligere å ramme for ID-tyvene.

Både unge og gamle kan likevel i større grad begynne med triks for viderekomne, ifølge NorSIS-rådgiveren.

Kryptering er en metode for å øke sikkerheten for en melding eller fil ved å forvrenge innholdet slik at det bare kan leses av noen som har den riktige krypteringsnøkkelen til å dekryptere det.

- Å kryptere eposter, slik at de ikke kan åpnes uten at mottakeren må bruke et passord, kan være en løsning for å unngå at sensitiv personinformasjon havner i feil hender, sier Meyer.

Anbefaler å anmelde Om du først har blitt utsatt for ID-tyveri, er gode råd dyre. Her er det viktig, ifølge Meyer, å anmelde hendelsen med en gang.

- Da får du papirene du trenger når regningene kommer. Dette er viktig for å bevise at du har blitt utsatt for et ID-tyveri og at det ikke er du som har kjøpt varene og tjenestene du har blitt fakturert for, sier Meyer.

Han understreker også at det å søke på sitt eget navn jevnlig på nett, slett ikke trenger å være noe tegn på å være i overkant opptatt av seg selv.

- Å google seg selv er en av måtene en kan undersøke om en har blitt utsatt for et ID-tyveri. Kommer det opp et nytt treff som en ikke har noe kjennskap til, så kan det være lurt å sjekke det ut, sier Christian Meyer ved NorSIS.

Ti tips for å unngå ID-tyveri:

Siden 2014 har 150 000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri, ifølge NorSIS.

Her er ti tips for hvordan du kan unngå å bli neste offer.

- Ha flere passord.

- Pass på passet ditt.

- Ha lås på postkassa.

- Ikke legg PC-en i bilen eller andre steder der utenomforstående kan få tak i den.

- Slett sensitiv informasjon når du skal gi fra deg, eller kaste, en gammel PC.

- Ikke skriv på sosiale medier at du skal ut på reise.

- Sjekk at nettsiden starter på «https» når du handler på nettet.

- Krypter eposter og andre meldinger.

- Vær forsiktig med å klikke på internettkonkurranser en ikke kjenner til opphavet til.

- Vær oppmerksom på hvilke treff som dukker opp på deg selv på nettet.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer