Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

150 000 pingviner døde på grunn av kjempeisflak

Adeliepingvinen i fare.

 TRUET:  Adeliepingvinen har tradisjonelt trives ved Cape Denison i Antarktis. Det har et kjempeisberg forandret på. Foto: Scanpix
TRUET: Adeliepingvinen har tradisjonelt trives ved Cape Denison i Antarktis. Det har et kjempeisberg forandret på. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pingvinen blant de lettest gjenkjennelige dyrene i Antarktis, men har, i likhet med mange andre dyr som lever i isødet, fått merke klimaendringene på kroppen.

Fredag melder Sydney Morning Herald at over 150 000 eksemplarer av arten adeliepingviner har dødd som følge av stigende temperaturer.

- Hele kolonien utryddet innen 2020 Masseutryddelsen skal, ifølge universitetet i New South Wales, ha kommet etter at et løsnet isberg traff Cape Denison i Commonwealth Bay.

- Det er mulig at hele bestanden er utryddet innen år 2020, skriver forskerne i en rapport publisert den andre februar.

Ifølge rapporten kommer de store dødstallene av at isbergets massive størrelse på 2900 kvadratkilometer har økt avstanden mellom havet og hekkestedene deres betydelig.

Nå er det bare 10 000 pingviner igjen, en situasjon som professor og polfarer Chris Turney mener har forandret økosystemet i området drastisk.

Han var forteller at da han og en ekspedisjon var i området for to år siden, klagde mange på lyden av den voldsomme støyen fra tusenvis av fugler.

Helt stille på øya Slik er det ikke nå.

Ifølge forskerne, så ligger det døde dyr strødd, mens små fuglefostre blir stekt på grunn av at ingen er der for å ruge på eggene deres.

- Det er skremmende stille der nå. De som har overlevd sliter virkelig, og kan såvidt klare seg på egenhånd. Det ligger døde dyr overalt, sier Turney til Sydney Morning Herald og betegner situasjonen som hjerteskjærende.

Ifølge Turney, som til daglig er forsker ved universitetet i South Wales, så har adeliepingvinene holdt til ved Cape Denison siden forskerne først begynte å registrere artsmangfoldet på øya.

- De kommer til å dø Budskapet hans om masseutryddelsen støttes nå av den nypubliserte rapporten.

Ifølge hovedforfatter Kerry-Jayne Wilson så kommer utviklingen som følge av global oppvarming.

- Isberget er enormt. På størrelse med et lite land, og når verden blir varmere, så vil flere slike isberg rive seg løs fra Antarktis.

Hun og Turney er svært pessimistiske med tanke på framtida til adeliepingvinene på Cape Denison.

- De kommer ikke til å flytte på seg. De sitter fast her og kommer til å dø, sier Chris Turney.

Selv om isberget ved Cape Denison har vært katastrofalt for bestanden der, så er det ingen avgjørende katastrofe for arten som helhet.

Ifølge Det Store Norske Leksikon, så hekker rundt 2 millioner par langs kysten i Antarktis.