Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

150 barn dør i løpet av den tida du bruker på å lese denne artikkelen.

10 000 barn dør hver dag fordi vannet de drikker er skittent, eller fordi maten de spiser er mangelfull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er et tankekors at det kan dø 11 millioner barn hvert år uten at det skrives særlig mye om det i mediene, sier Karin Sham Poo i FNs barnefond (UNICEF) til Dagbladet.

Den siste måneden har det kommet tre nye internasjonale rapporter om hvordan barns oppvekstvilkår i de fleste afrikanske land stadig forverres, stikk i strid med de såkalte tusenårsmålene.

I tillegg viser tallene at situasjonen for barna i det krigsherjede Irak er blitt langt verre etter den amerikanske invasjonen i mars 2003.

Feilernæring i Irak

-  400 000 irakiske barn lider av kronisk diaré og proteinmangel. Det er helt klart at krigen har hatt en svært negativ innvirkning på barna, sier Sham Poo.

Mens fire prosent av irakiske barn led av akutt feilernæring i 2002, er andelen i dag oppe i 7,7 prosent viser tall fra forskningsstiftelsen Fafo.

-  Det som forverrer situasjonen for disse barna er at Irak har vært i krig eller konflikt tre ganger på 18 år, sier UNICEF-sjefen.

Årsaken til feilernæringen i Irak skyldes i hovedsak lite mat. Sanksjonene mot landet gjennom mange år, i tillegg til «olje-for-mat»- programmet, har heller ikke gjort det lettere.

Må på topp

-  Hjelpearbeidet er så vanskelig at vi må operere fra naboland, sier Sham Poo.

Irak er det eneste landet i Nord-Afrika og Midtøsten med negativ utvikling i underernæring blant barn.

Men det er likevel afrikanske barn som lider mest, viser en undersøkelse offentliggjort i UNICEF-rapporten «Progress For Children».

Her kommer det fram at det i snitt dør 158 barn per 1000 fødte i de minst utviklede landene i verden.

Det er barna i Sierra Leone som kommer verst ut. Blant unger under fem år dør 284 per 1000 fødte. I Botswana, Zimbabwe og Swaziland er barnedødeligheten fortsatt økende.

-  Alle sier de ønsker en bedre verden for barn, men da må vi satse på de oppvoksende generasjonene. Det krever at barn havner på toppen av den politiske agendaen. Og én ting er å godkjenne FNs barnekonvensjon, men å følge den opp er noe helt annet, sier Sham Poo.

SULTEN: Det finnes 613 millioner barn under fem år i verden i dag. 14 millioner av disse er underernærte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media