150 dødsdømte «benådet»

150 dødsdommer avsagt i amerikanske rettssaler er underkjent av Høyesterett. Grunnen er at det er dommere - og ikke juryer - som har avsagt dommene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs høyesterett vedtok i dag med sju mot to stemmer at dødsdommene mot minst 150 mennesker i USA ikke kan fullbyrdes. The Supreme Court krever at slike dommer må avsiees av en jury, og ikke av dommere alene. Høyesterett lener seg til konstitusjonen i denne kjennelsen, der garanteres amerikanske borgere å få sin skjebne belyst - og beseglet - av en jury.

I flere amerikanske delstater er det dommerne som bestemmer den endelige straffen, ikke juryen, som kun behandler skyldspørsmålet.

Dette er andre gang på ei uke at USAs høyeste rettsinstans kommer med kjennelser som rokker ved praksisen rundt dødsstraff. I forrige uke vedtok The Supreme Court at tilbakestående personer ikke kunne henrettes.

Det er ikke kjent hva som nå vil skje med de dødsdømte som omfattes av den nye kjennelsen. En mulighet er å gjøre om straffene til felgsel på livstid, noe som skjedde da Høyesterett satte en midlertidig stopper for bruken av dødsstraff på 70-tallet.

Sakene kan også bli reist på nytt.

  • Omkring 3700 personer sitter på dødscelle i USA. 38 stater bruker denne straffemetoden.