150 dykkere får millioner

Nordsjødykkerne hadde den hardeste og farligste jobben med å få oljen opp fra Nordsjøens bunn. Nå får de økonomisk oppreisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nordsjødykkerne satset livet i utviklingen av Norge som oljenasjon. Den 9. mars vil Stortinget vedta å gi om lag 150 dykkere millionbeløp i økonomisk oppreisning og kompensasjon. Ifølge saksordfører Per Sandberg (Frp) vil den totale summen ende på flere hundre millioner kroner.

- Stortinget vil gi dykkerne den heder og den ære de til fulle fortjener. Beløpene vil variere fra dykker til dykker. Men summa summarum snakker vi om å gi dykkerne den oppreisningen de så lenge har kjempet for - og fortjener, sier Sandberg.

Myndighetenes behandling av nordsjødykkerne har vært et stadig tilbakevendende tema i norsk samfunnsdebatt, men fram til denne dag har myndighetene unnlatt å gi denne yrkesgruppa den heder og ære de fortjener.

Farligste

Dykkerne arbeidet ofte i lag på seks. De bodde tre uker i strekk i trykkammeret om bord i dykkerskipet og arbeidet alene i kulde og mørke nede på Nordsjøens bunn. Etter tre uker ble dykkerne i trykkammeret byttet ut. Dekompresjon tok seks dager. Så fikk de fire-fem uker fri på land før neste umenneskelige påkjenning tok til. Enkelte dykkere forteller at de på det meste var under trykk i seks uker i strekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.