150 fikk eposten overvåket av nakenhacker - vet fortsatt ingenting

- Det er veldig ubehagelig at han har vært inne på e-posten min, sier intetanende kvinne når Dagbladet opplyser om at hun er blitt overvåket.

HACKET: 29-åringen er tiltalt for blant annet å ha hacket eposten til denne 41 år gamle kvinnen. Hun hadde ingen anelse om at 29-åringen skal ha videresendt infomasjon fra eposten hennes til sitt eget private bruk. Foto: Privat
HACKET: 29-åringen er tiltalt for blant annet å ha hacket eposten til denne 41 år gamle kvinnen. Hun hadde ingen anelse om at 29-åringen skal ha videresendt infomasjon fra eposten hennes til sitt eget private bruk. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag skulle en av norgeshistoriens største datahackingsaker startet i Oslo tingrett.

En 29-åring skal ifølge den offentlige tiltalen ha fått tilgang til brukernavn og passord til over 66 millioner brukere av bildetjenesten Photobucket. I tillegg skal han hatt tilgang til e-posten til 187 nordmenn, og sendt materiale fra dem til sin egen epost.

Rettssaken har imidlertid blitt utsattt, på grunn av tiltaltes helsetilstand.

150 vet ikke om overvåkingen Overvåkningen av de 187 e-postkontoene skal ha foregått over et tidsrom fra september 2007 til mai 2008. Tiltalte kan ha logget seg inn en rekke ganger på epostkontoene i dette tidsrommet.

Politiet har tidligere opplyst til Dagbladet at 29-åringen var på jakt etter nakenbilder til eget bruk.

KRIPOS, som etterforsker saken, har forsøkt å komme i kontakt med de 187 fornærmede ved å skrive e-post til dem, men har kun oppnådd kontakt med litt over 30 av dem.

- Veldig ubehagelig I dag har Dagbladet vært i kontakt med flere av de 150 som ikke har visst om at de har vært utsatt for et datainnbrudd.

- Jeg reagerer sterkt på at jeg ikke har visst dette. Han har hatt tilgang til all informasjon om passord til nettsider, samt kontoinformasjon. Han kunne ha tappet meg for mange penger, forteller en 41 år gammel kvinne til Dagbladet.

Kvinnen forteller videre at den tiltalte 29-åringen ikke kan ha fått tilgang til noen nakenbilder, men at hun frykter bilder av sønnen sin er kommet på avveie.

- Det er veldig ubehagelig å få vite nå at noen har vært inne på eposten min.

- Glad jeg fikk vite om det For to uker siden intervjuet TV2 Linn Anett Lysaker, som også er en av dem som fikk e-posten sin hacket og overvåket. I motsetning til den 41 år gamle kvinnen, fikk hun e-posten fra KRIPOS og har kjent saken i et år.

Lysaker blir sjokkert når Dagbladet forteller henne at det finnes 150 ofre i saken som ikke er klar over at den 29 år gamle mannen har lest mail og hatt tilgang til de private bildene deres.

- Det er jo helt ... herregud da. De sitter i samme båt som meg, bare at jeg har visst om det, sier Lysaker til Dagbladet.

Da hun fikk e-posten fra KRIPOS som informerte henne om datainnbruddet, tok hun kontakt med politiet med en gang.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk vite om datainnbruddet. De som ikke har visst om dette, sitter i en enda verre situasjon enn meg.

- For min del handler det om at han har fått lest mine personlige eposter. Epostkontoen er mitt sted, han har tittet på hele livet mitt, sånn gjør man ikke. Det er kvalmt, sier Linn Anett Lysaker.

KRIPOS: - Kan ha rett på erstatning Erik Mostue Rønneberg, aktor i saken mot 29-åringen, sier til Dagbladet at de har forsøkt å komme i kontakt med de fornærmede. Likevel klarte Dagbladet å komme i kontakt med en rekke av de 150 intetanende ofrene i dag.

187: I tiltalen er det listet 187 epostadresser som 29-åringen skal ha overvåket og hentet informasjon fra. Kun noen og tretti av disse er klar over at de ble utsatt for krenkelsen. (Navn og epostadresser er sladdet av Dagbladet.)
187: I tiltalen er det listet 187 epostadresser som 29-åringen skal ha overvåket og hentet informasjon fra. Kun noen og tretti av disse er klar over at de ble utsatt for krenkelsen. (Navn og epostadresser er sladdet av Dagbladet.) Vis mer

- Vi hadde bare e-postkontonavnene, og det kan være donaldduck@hotmail.com, for eksempel. For å gjøre det på en gjennomførbar måte, skrev vi en fellesmail fra KRIPOS, der vi informerte om at de var utsatt for et datainnbrudd og at informasjon trolig var kopiert og videresendt, sier Erik Mostue Rønneberg til Dagbladet.

KRIPOS fikk altså kontakt med noen og tretti av de fornærmede, av dem skal to vitne i Oslo tingrett, når saken kommer opp. Mostue Rønneberg sier han håper de som ikke er klar over at de er blitt hacket, tar kontakt med politiet.

- Vi ønsker gjerne å snakke med dem som er utsatt for denne krenkelsen. De har også anledning til å be om erstatning.

KRIPOS har mottatt anmeldelser fra flere av dem som de har fått kontakt med. Politiet oppfordrer også de som er rammet til å endre passord.

- Ikke straffeskyld En annen kvinne Dagbladet har vært i kontakt med sier følgende når hun får vite at 29-åringen har overvåket eposten hennes:

- Jeg synes det er skremmende og ekkelt at noen faktisk har gjort det.

29-åringen som er tiltalt for datainnbrudd, heleri og for å ha lest og lagret eposten til minst 187 personer, erkjenner ikke straffeskyld, opplyser hans forsvarer Knut Helge Hurum til Dagbladet.

KRIPOS opplyser at 29-åringen har benyttet sin rett til ikke å la seg avhøre av politiet.

OVERRASKET: Linn Anett Lysaker fikk vite om at hun var hacket for ett år siden. Hun er svært overrasket over at over 150 andre har fått krenket privatlivet sitt, uten at de er klar over det. Foto: Privat
OVERRASKET: Linn Anett Lysaker fikk vite om at hun var hacket for ett år siden. Hun er svært overrasket over at over 150 andre har fått krenket privatlivet sitt, uten at de er klar over det. Foto: Privat Vis mer