Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

150 innbyggere - én telefon

I 50 år har innbyggerne i Hellemobotn i Tysfjord i Nordland delt på én eneste telefon, men snart kan hele bygda chatte, tekste og sende så mange e-poster de bare vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

150 innbyggere i samiske byen Hellemobotn har én telefon på deling. Den grå telefonkiosken er allemannseie og driftes meget rasjonelt. Når den ringer skal den som befinner seg nærmest, løpe å ta den.

- Heldigvis er det ivrige unger som springer. Det er jo god trim. Selv bor jeg et stykke unna, så jeg slipper heldigvis å ta telefonen så ofte, sier Martin Urheim til TV 2.

Det er ingen mobildekning i bygda som ligger mellom fjellene fire kilometer fra svenskegrensa. Men til neste år er det slutt. Telenor Mobil, Tysfjord kommune, Nordland fylkeskommune og Sametinget skal satse bredt. Torsdag ble en avtale om GSM-dekning undertegnet.

- Skal man ha mulighetene til å trekke folk og få dem til å bo på slike plasser, så må man også ha moderne hjelpemidler tilgjeng elig. Dessuten er det ingen grunn til at man ikke skal bruke mobiltelefon i sånne trange fjorder, når det er bare er et spørsmål om litt penger, sier Sametingspresident Sven-Roald Nystø.

Hva som kommer til å skje når samtlige innbyggere får hver sin telefon, er usikkert. Men erfaring ellers i landet viser at de vil få mindre tid til å snakke med hverandre.

(NTB)