150 kan være uskyldig dømt

Oslo (NTB): Rundt 150 personer kan ha blitt uskyldig dømt i Norge de siste ti årene. Minst fire kan være uskyldig dømt for drap. Dette framgår av en undersøkelse gjort av professorene Anders Bratholm og Ulf Stridbeck.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uskyldig dømte som har kjempet for å få sakene gjenopptatt, opplever at påtalemyndighetens prestisje er viktigste drivkraft mot å få dommene omgjort.

Undersøkelsen er gjengitt i juniutgaven av tidsskriftet Lov og rett. 49 av 125 erfarne forsvarere fra både herreds-, byrett- og lagmannsrett sier at de er helt overbevist om at de har hatt klienter som er blitt uskyldig dømt. Undersøkelsen konkluderer med at mellom 144 og 162 personer sannsynligvis sitter fengslet og uskyldig dømt for til dels alvorlige forbrytelser.

Dette gjelder særlig narkotika og sedelighetssaker. Ifølge undersøkelsen kan 19 personer være uskyldig dømt for sedelighetsforbrytelser, og 12 i narkosaker.

40 prosent av de spurte mener dommerne har hovedansvaret for at tiltalte ble uskyldig dømt. 46 prosent mener det er svært vanskelig å få gjenopptatt en straffesak, mens 46 prosent mener det er nesten umulig.

Advokat Erling Moss, som har skrevet en omfattende bok om Liland-saken, sier til Dagsavisen at han ikke er overrasket over tallene. Han mener det er helt sannsynlig at det årlig avsies 25-30 feilaktige dommer i Norge.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch advarer imidlertid mot å trekke for raske konklusjoner på grunnlag av denne undersøkelsen.

(NTB)