150 Taliban-soldater drept

Stor offensiv av amerikanske styrker i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to siste ukene har 150 opprørere blitt drept i den største aksjonen mot Taliban siden regimet ble fratatt makten i landet i 2001.

Bare i løpet av fredagen ble hele 65 personer drept i to aksjoner der skuddvekslingen varte i fem timer, melder AFP.

Store styrker fra Storbritannia, Canada og USA deltar i Operation Mountain Thrust, sammen med en rekke afghanske soldater. Operasjonen ble lansert etter at volden og uroen i området har økt kraftig de siste ukene.

- I tillegg til de drepte er 61 opprørere arrestert, sier general Mohammad Zahir Azimi.

Ifølge Azimi er dette første gang lokale styrker har deltatt så aktivt i en så stor militær operasjon.

Skryter av samarbeidet

Operasjonen er konsentert om det sørlige Afghanistan i områder der Taliban fortsatt står sterkt. Det amerikanske forsvaret håper at operasjonen skal svekke opprørerne så mye som mulig før NATO-styrker tar over ansvaret for sikkerheten i området i slutten av juli. Operasjonen startet i midten av mai, men har blitt trappet kraftig opp de siste to ukene.

- Operation Mountain Thrust har vist hvor godt koalisjonsstyrkene samarbeider for å bekjempe vår felles fiende, sier oberstløytnant og talsmann for koalisjonsstyrkene, Paul Fitzpatrick.

VANSKELIGE FORHOLD: En rekke amerikanske soldater tar posisjon på en fjelltopp i Helmandprovinsen sør i Afghanistan. Soldatenes jobb var å stanse trafikken gjennom området for å hindre at hjelp og forsyninger kom fram til Taliban-tilhengerne som holder til i fjellene. Foto: Scanpix
VANSKELIGE FORHOLD: En rekke amerikanske soldater tar posisjon på en fjelltopp i Helmandprovinsen sør i Afghanistan. Soldatenes jobb var å stanse trafikken gjennom området for å hindre at hjelp og forsyninger kom fram til Taliban-tilhengerne som holder til i fjellene. Foto: Scanpix Vis mer

Aksjonen på fredag pågikk i over fem timer med skuddveksling med en gruppe på drøyt 40 Taliban-tilhengere i nærheten av Tirin Kot. Mer enn 20 mann ble drept i denne aksjonen. Totalt ble 65 personer drept i fredagens aksjoner, melder pressekontoret til det amerikanske militæret.

25 av disse ble drept i en tre timer lang kamp i Panjwayi-området som har vært rammet av flere harde kamper de siste ukene.

Frykter ny terror

USA leder koalisjonsstyrken på flere tusen soldater, som har bekjempet Taliban-styrkene etter at regimet i Afghanistan nektet å utlevere al-Qaida ledere mistenkt for angrepet på World Trade Center i 2001.

Men til tross for flere års innsats har både koalisjonsstyrken og de lokale sikkerhetsstyrkene store problemer med å bekjempe Taliban-opprøret i landet.

- Vi må finne en bedre måte å bekjempe de militante på, en måte som avvæpner terroristene ved å stoppe deres kilder til penger, trening, utstyr og motivasjon, sier Afghanistans president Hamid Karzai.

- Hvis vi ikke gjør det vil vi lide. Det afghanske folket lider nå, men hvis vi ikke stanser kildene til terrorisme, så vil Vesten lide igjen, sier Karzai.

150 Taliban-soldater drept
RANSAKES: En beboer fra landsbyen i Hemlandprovinsen blir ransaket av de amerikanske soldatene. Ingen sivile skal ha blitt drept i den siste offensiven i området.