Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

150 uskyldige sjåfører, kokker og bønder holdt fanget på Guantanamo-basen

Blant de uskyldige var en dement 89-åring og en 14 år gammel gutt, ifølge Wikileaks-dokumenter.

150 USKYLDIGE HOLDT FANGET: Mens rundt 220 av dem kategoriseres som farlige terrorister, skal 150 ha vært uskyldige afghanske og pakistanske sjåfører, bønder og kjøkkensjefer. Foto: Reuters/Joe Skipper/Scanpix
150 USKYLDIGE HOLDT FANGET: Mens rundt 220 av dem kategoriseres som farlige terrorister, skal 150 ha vært uskyldige afghanske og pakistanske sjåfører, bønder og kjøkkensjefer. Foto: Reuters/Joe Skipper/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Varslernettstedet Wikileaks offentliggjorde i dag over 700 dokumenter om den omstridte fangeleiren på Cuba.

Flere storaviser som The New York Times, The Guardian, The Wahsington Post og The Daily Telegraph har fått tilgang på dokumentene, og gir en vurdering av de 780 personene som er holdt innesperret i leiren på Guantanamo Bay siden den åpnet i 2002.

150 uskyldige Mens rundt 220 av dem kategoriseres som farlige terrorister, skal 150 ha vært uskyldige afghanske og pakistanske sjåfører, bønder og kjøkkensjefer, skriver The Daily Telegraph.

De uskyldige fangene skal enten ha blitt fanget av amerikanerne - eller solgt til de amerikanske styrkene og sendt til Cuba.

Blant dem er en 89 år gammel afghansk mann, som skal ha vært dement. Han ble fraktet til Guantanamo for avhør på grunn av funn av mistenkelige telefonnumre i hjemmet hans, ifølge dokumentene.

14-åring En 14 år gammel gutt som skal ha blitt offer for en bortføring av Taliban, ble sendt til Cuba-basen kun for «hans mulige kjennskap til Taliban», heter det.

I minst to tilfeller var fengselsansatte klar over at de holdt uskyldige menn innesperret, men det tok likevel måneder før mennene ble sendt hjem, ifølge dokumentene. Samtidig skal rundt en tredel av de 600 fangene som er overført til tredjeland, ha blitt kategorisert som høyrisikofanger før de ble løslatt eller overlatt til andre myndigheter, ifølge The New York Times.

OFFENTLIGGJORT: Varslernettstedet Wikileaks offentliggjorde i dag over 700 dokumenter om den omstridte fangeleiren på Cuba. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix
OFFENTLIGGJORT: Varslernettstedet Wikileaks offentliggjorde i dag over 700 dokumenter om den omstridte fangeleiren på Cuba. Foto: REUTERS/Stringer/Scanpix Vis mer

I de hemmelige dokumentene konkuldere høytstående amerikanske kommandører at det i flere tiltalls av sakene ikke er noen grunn til å sende personene til Guantanamo Bay.

Ifølge The Guardian sitter 172 fanger fortsatt innesperret på Guantanamo, to år etter at president Barack Obama lovet å legge ned det kontroversielle militærfengselet.

- Har tatt 100 Al Qaida-medlemmer Men de hemmelige dokumentene beviser ikke bare at uskyldige har blitt fanget. Dokumentene bekrefter også at man har klart å ta over 100 medlemmer av terrornettverket Al Qaida, blant dem rundt 15 ledende personer i organisasjonen. En av de viktigste fangene er Khalid Sheikh Mohammed - en operasjonskommandør som regnes som hjernen bak 11. september-angrepene.

De hemmelige dokumentene har 15 sider med informasjon om den høytstående Al Qaida-kommandøren, som skal ha planlagt flere angrep rundt om i Asia, Afrika, Amerika og Storbritannia.

- Fangen hadde flere planer for operasjoner i USA, de allierte landne og amerikanske interesser rundt om i verden. Fangen er en uttalt fiende av USA. Fangens plan var å få amerikanske innbyggere til å lide, spesielt økonomisk, står det blant annet i dokumentene.

Bekymret over lekkasje Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon kaller vurderingene i dokumentene øyeblikksbilder som nå kan være utdaterte, melder nyhetsbyrået NTB. En vurdering av de innsatte i 2009 kom til andre konklusjoner enn WikiLeaks-dokumentene, ifølge Pentagon.

- Begge administrasjonene har beskyttelse av amerikanske statsborgere som sin fremste prioritet, og vi er bekymret for at offentliggjøringen av disse dokumentene kan svekke denne innsatsen, heter det i en uttalelse gjengitt av BBC.

Amerikanske myndigheter har tidligere reagert kraftig på at WikiLeaks har offentliggjort dokumenter om både amerikansk krigføring og diplomati.

Soldaten Bradley Manning, som anklages for å ha stått bak deler av lekkasjene, ble pågrepet i mai i fjor. Han sitter i militær varetekt i påvente av en rettssak.

BEKYMRET: Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon kaller vurderingene i dokumentene øyeblikksbilder som nå kan være utdaterte. En vurdering av de innsatte i 2009 kom til andre konklusjoner enn WikiLeaks-dokumentene, ifølge Pentagon. Foto: REUTERS/DoD /Petty Officer 1st class Shane T. McCoy, U.S. Navy/Handout/Scanpix
BEKYMRET: Det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon kaller vurderingene i dokumentene øyeblikksbilder som nå kan være utdaterte. En vurdering av de innsatte i 2009 kom til andre konklusjoner enn WikiLeaks-dokumentene, ifølge Pentagon. Foto: REUTERS/DoD /Petty Officer 1st class Shane T. McCoy, U.S. Navy/Handout/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media