PÅ VEI INN i RETTEN: Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre er klare for den avgjørende runden i retten. Foto: Nina Hansen
PÅ VEI INN i RETTEN: Eirik Jensen og samboeren Ragna Lise Vikre er klare for den avgjørende runden i retten. Foto: Nina HansenVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen

150 vitner kalt inn til ankesaken: - Tingretten forsto ikke informantvirksomheten

Eirik Jensen føler seg bedre forberedt til denne rettssaken. Denne gangen har han lest saksdokumentene, det orket han ikke forrige gang.

Det var en kampklar Eirik Jensen som gikk inn i tinghuset i Oslo før rettssaken mot ham og Gjermund Cappelen startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

- Jeg er spent. Det er som flere har sagt at dette er siste runde, og det gjør at man blir litt preget av stunden, sa Jensen til Dagbladet.

Jensen føler seg bedre forberedt denne gangen enn før rettssaken i tingretten.

- Nå har jeg har lest saksdokumenter, det hadde jeg ikke i forrige runde. Det bar vel min opptreden preg av. Og jeg var ikke mentalt til stede. Den situasjonen med pågripelse, varetekt og mediastyr, var uhyre tung, sa Jensen.

- Kjemper for livet

Den tidligere politilederen gikk inn til retten sammen med samboeren Ragna Lise Vikre. Hun mener også at Jensen er bedre forberedt nå.

- Jeg ser fram til saken. Eirik skal inn nå og kjempe for livet sitt de neste månedene. Jeg mener han er i bedre psykisk forfatning nå. Han var ikke i særlig god form i tingretten, det mener jeg er vesentlig bedre denne gangen, sa Vikre til Dagbladet før retten ble satt.

OPP TIL LAGRETTEN: Eirik Jensens advokat, John Christian Elden møtte pressen da retten tok en pause. Ankesaken til Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Reporter: Martine Aurdal og Trym Mogen / Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

I helga la Jensen og Vikre ut en melding på støttegruppa for Jensen på Facebook, hvor de skrev at de mente det var ting som ville framstå i et litt annet lyst i denne rettsrunden. Jensen ønsket i går ikke å kommentere hva dette er konkret.

Har en plan

Jensens forsvarer John Christian Elden sier de har lagt en plan for å få klienten frikjent.

- Vi har 50 vitner på slutten, som vi ikke hadde forrige gang. Vi kommer til å utdype de punktene hvor det var tvil forrige gang.

- Hva er målet?

- Å påvise at Jensen er uskyldig. Vitnene vil supplere bevisførselsen på punktene hvor tingretten spekulerte. Noe av det mest sentrale som ikke tingretten forsto er hvordan informantvirksomhet virker. Der spekulerte tingretten. Og om hvem som visste hva om Cappelen. Vi har gått gjennom tingrettsdommen systematisk, sier Elden.

Blant de nye vitnene er Kripos-sjef Ketil Haukaas, tidligere spaner Johnny Brenna og journalist Per Asle Rustad. Til sammen er det kalt inn omkring 150 vitner i ankesaken, mot 122 i tingretten.

Krangel om tidslinje

Rettsdagen i går gikk med til utvelgelse av juryen og Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppes innledningsforedrag. Men før hun kom i gang med det, oppsto det en diskusjon mellom Kleppe og Elden om de omfattende tidslinjene som Spesialenheten har utarbeidet i saken.

Tidslinjene viser blant annet det Spesialenheten mener er påfallende tekstmeldinger som er sendt fra Jensen til Cappelen på tidspunkter da Cappelen ventet store hasjforesendelser. Aktoratet ville legge fram disse allerede nå under innledningsforedraget, noe Elden protesterte på.

- Det er snakk om påstander i dette dokumentet med tolkning av tekstmeldinger og annet. Det er ikke bare kommunikasjon, men når det skjer, og hvem andre som gjør hva samtidig. Det er kjernen, men vi mener det er mangelfullt. Aktor kaller tidslinjene beriket. Vi har imidlertid forsøkt på forhånd å få inn merknader om for eksempel pågående aksjoner hos politiet i samme tidslinjene, men aktoratet har ikke ønsket det, sa Elden.

Jensens forsvarer mener tidslinjene ikke er et såkalt hjelpedokument, men heller en del av aktoratets bevisførsel, og at de bør legges fram nettopp under bevisførselen, som er senere i saken.

Lagmannsretten avgjorde imidlertid at permene med tidslinjer kunne deles ut. Etterpå sa Elden at han ikke reagerer på at de blir utlevert til juryen så lenge de ikke blir åpnet før bevisførselen.

- Så er det opp til lagretten å ikke åpne julepresangen før julaften, sier han.

Reprise

FØRSTE DAG: Slik Dagbladet skrev i dag, ønsket Jensens forsvarere at lagmannsretten kunne gjennomføre behandlingen av Cappelens anke på én dag eller to uavhengig av Jensens sak og at Spesialenheten deretter kunne kalle ham inn som vitne mot Jensen. Han blir til stede hver eneste dag i retten. Reporter: Martine Aurd... Vis mer

I sitt innledningsforedrag gikk Kleppe blant annet gjennom Eirik Jensens karriere i politiet, der han har jobbet siden slutten av 70-tallet.

- Han har grovt sagt alltid hatt arbeid knyttet til alvorlig kriminalitet. Siden 2000-tallet har han hatt lederansvar, også for andre i politiet som har hatt informanter, og drevet med andre skjulte politimetoder, sa hun.

Eirik Jensen har forklart at kontakten mellom ham og Cappelen handlet om informantvirksomhet. Kleppe sa i sitt innledningsforedrag at Cappelen vært registrert som informant fra tidlig 90-tall til 2010, og at de mener kontakten mellom dem har handlet om begge deler - både et kriminelt samarbeid og at Jensen har fått noe informasjon om andre kriminelle forhold som han brukte i sin jobb som politimann.

Kleppe gikk også gjennom politiets ulike informantinstrukser, der det kommer fram at informant og behandler ikke skal ha sosial kontakt utover jobben og at det alltid skal føres rapporter, samt alltid være to tjenestepersoner til stede under møter med informanter. Jensen har flere ganger ikke fulgt disse instruksene, men har selv sagt at han behandlet Cappelen som en kilde. Jensen er ikke tiltalt for å ha brutt instruksene i kontakt med kriminelle, men Spesialenheten mener det underbygger skyld at han ikke har ført rapporter eller hatt med andre på møter.

- Er det fordi kontakten ikke handler om informantvirksomheten? Er det fordi den handler om politiets ressurssituasjon, om laster er stoppet av tollvesenet eller annet om politiet? spurte Kleppe retorisk.

Høyere korrupsjonsbeløp

I tingretten var Jensen tiltalt for å ha tatt i mot verdier for 2,1 millioner kroner fra Cappelen. Dette har siden sist blitt økt til 2,4 millioner.

ØKT BELØP: Spesialenhetens aktor Guro Glærum Kleppe redegjorde i sitt innledningsforedrag for tiltalen mot Eirik Jensen. Tidligere i dag ble det kjent at korrupsjonsbeløpet i tiltalen har økt siden behandlingen i Oslo tingrett i januar i fjor. Video: NTB Vis mer

- Etter at tiltalen ble tatt ut i januar 2016, avdekket vi oppussing både på bolig og fritidseiendommen Jensen hadde da. Han hadde ikke forklart seg om dette merforbruket. Dette er rettet på i den nåværende tiltalen for å synliggjøre det vi mener er merforbruk, sa Kleppe i sitt innledningsforedrag.

Jensens forsvarere mener det ikke er hold for korrupsjonssiktelsen i det hele tatt.