SLUKES AV FLAMMENE: Voldsomme skogbranner som truer med å sluke tusenvis av boliger i California. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i vindistriktet nord for San Francisco. Video: AP / CNN Vis mer

1500 bygninger slukt av skogbrann i California. Unntakstilstand og masseevakuering

- Det ser ut som dommedag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i fylkene Napa, Sonoma og Yuba - alle i vindistriktet nord for San Francisco - på grunn av voldsomme skogbranner som truer med å sluke tusenvis av boliger. Samtidig evakuerer folk fra husene sine i hopetall, skriver AP.

- Folk kjører på rødt lys, kaos råder. Det er skremmende, det ser ut som dommedag, sier Ron Dodds fra byen Santa Rosa i Sonoma til TV-stasjonen KTVU.

Californias øverste brannsjef Ken Pimlott opplyser ifølge AP at minst 1500 hjem og næringsbygg er totalskadd. 20 000 mennesker er evakuert, og flere er skadd. Enkelte har også status som savnet.

Hele kvartaler borte

Lokale medier melder at hele kvartal i Santa Rosa er lagt øde, inkludert byens nye brannstasjon. Også byens turistattraksjon, den runde låven fra 1891, er blitt flammenes rov, i likhet med et hotell og et kjøpesenter.

FLAMMENES ROV: Et hus er fullstendig overtent i Napa nord for San Francisco. Foto: Josh Edelson / AFP / NTB Scanpix
FLAMMENES ROV: Et hus er fullstendig overtent i Napa nord for San Francisco. Foto: Josh Edelson / AFP / NTB Scanpix Vis mer

CNN melder at Alyssa O'Gorman fra Napa måtte flykte i all hast fra hjemmet sammen med sine foreldre og bestefar. Til slutt eksploderte en propantank på taket, som tok fyr, og familien kunne bare se på fra avstand.

- Hvis jeg ikke hadde kommet hjem fra jobb for å vekke familien, ville vi fanget i huset, sier hun.

Eksplosiv spredning

Det amerikanske meteorologiske instituttet har utstedet en rødt-flagg-advarsel for San Francisco-området på grunn av overhengende skogbrannfare, med tørr luft kombinert med sterk vind.

- Enhver brann som oppstår, vil trolig spre seg fort, skriver de.

Ifølge Weather.com startet brannen så smått i går kveld, men vokste fram til middagstider i dag eksplosivt fra under 1 til 140 kvadratkilometer.

Brannvesenet medgir at de har lite å stille opp med for å få bukt med flammene.

- Det er virkelig ille. Dette er et eksempel på at naturen tar kontrollen. Vi gjør det vi kan, men vi er ikke veldig effektive i å stoppe ilden, sier brigadesjef Marshall Tuberville.

California-brannsjef Ken Pimlott sier årsaken til brannene er under etterforskning.