Braathens' bakkeansatte over hele landet har nå en måned på seg til å svare på tilbudet fra bedriften. Alder og ansiennitet bestemmer om den enkelte får med seg tre eller femten månedslønninger ved å slå til på tilbudet.
De tillitsvalgte i Braathens håper færrest mulig benytter seg av tilbudet, men konstaterer at selskapet nå har tallfestet de varslede sluttpakkene.
- Det er det selskapet ville gi og det forholder vi oss til. Det blir opp til den enkelte om dette er en løsning slik de anser jobbmarkedet å være og den situasjonen de er oppi privat, sier leder i Braathens funksjonærklubb, Peggy Følsvik til TV 2.
Rettssak
Eldre ansatte vil få tilbud om å få fortsette i SAS sitt bakkeselskap ut neste år, men uten å være garantert full stilling, samtidig som de mister ansiennitet. Dette akter ikke fagforeningen å godta, og vurderer nå å gå til rettslige skritt for å sikre de Braathens-ansattes rettigheter ved et slikt jobbskifte.
- Skulle det komme nye nedbemanninger, betyr det at det er de som er de første som måtte gå. Det kan vi ikke være fornøyd med, sier Følsvik.
Giske kommune rammes hardt
For Giske kommune på Sunnmøre betyr nedbemanningen et skattetap i millionklassen.
50 av de 60 Braathens-ansatte på Ålesund lufthavn Vigra bor nemlig i den lille landkommunen Giske, og samlet betaler de totalt cirka 3,5 millioner kroner i skatt hvert år.
Sammen med tilbudet om sluttpakker fikk de Braathens-ansatte på flyplassen skriftlig beskjed om at SAS tilgodeser dem med bare fem deltidsstillinger i den nye organisasjonen.
Hardt slag
Ordfører Ruth Roald i Giske sier at skattetapet og andre utgifter i forbindelse med nedbemanningen er et hardt slag for kommunen, som fra før opererer med røde tall.
- Det finnes heller ikke ledige jobber i et så stort antall her i kommunen, sier hun.
Dermed er det stor sannsynlighet for at nedbemanningen i Braathe ns vil føre til kutt i kommunens drift.
(NTB)