<strong> FLYKTNINGER:</strong> Mange flyktninger har ventet i flere dager i grenseområdet mellom Hellas og Makedoina. Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski
FLYKTNINGER: Mange flyktninger har ventet i flere dager i grenseområdet mellom Hellas og Makedoina. Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski Vis mer

1500 flyktninger kjempet seg forbi makedonsk grensepoliti

Unntakstilstand og opprørspoliti satt inn for å unngå at migranter kommer inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stadig flere migranter ankommer grensen mellom Hellas og Makedonia til fots, og flere tusen migranter og flyktninger har prøvde å komme seg forbi politisperringene.

Nå er alle de 1500 flyktningene og migrantene som har forsøkt å komme seg over grensen fra Hellas til Makedonia i kveld, inne i landet, melder AFP.

Tidligere i dag har flere tusen migranter og flyktninger presset seg forbi politisperringene på grensa mellom Makedonia og Hellas.

Unntakstilstand Etter at Makedonia erklærte unntakstilstand og sperret grensene torsdag, har mange flyktninger ventet i flere dager i grenseområdet i håp om å komme seg inn i landet, og nordover i Europa fra Hellas.

Unntakstilstanden ble innført etter at det oppsto kaotiske og farlige situasjoner på en lokal jernbanestasjon, der tusener forsøkte å komme seg om bord i et tog til Serbia.

Barn ble dytter inn gjennom togvinduene, og voksne kjempet for å presse seg inn gjennom de smale togdørene

Syriske flyktninger Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, blant dem flere Syria-flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland etter at unntakstilstanden straks lukket grensepasseringen ved den makedonske byen Gevgelija.

<strong> SPERRINGER:</strong>  Flere tusen migranter skal ha prøvd å presse seg forbi politisperringene på grensen til Makedonia. Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski
SPERRINGER: Flere tusen migranter skal ha prøvd å presse seg forbi politisperringene på grensen til Makedonia. Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski Vis mer

De fleste av dem som fortsatt ventet på gresk side av grensen er syriske flyktninger, skriver Reuters.

- Hjelp oss! ropte flere av dem til de tungt utrustede politifolkene som har holdt vakt bak piggtråden siden Makedonia erklærte unntakstilstand og forseglet grensen torsdag, skriver NTB.

Siden midten av juni har 42.000 mennesker, inkludert 7.000 barn, kommet seg til Makedonia, ifølge myndighetene i landet. Knapt et døgn etter at grensen torsdag ble forseglet, ga Makedonia opp å holde stengt fordi det kom til sammenstøt mellom migranter og politiet.

Sjokkgranater Politiet brukte sjokkgranater, men klarte ikke å holde den store folkemassen tilbake da de stormet inn mot Makedonia.

De som kom seg forbi politiet skal ha løpt videre mot byen Gevgelija, hvor de forsøkte å finne transport for å dra videre mot Serbia og EU.

I en pressemelding uttrykker FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) bekymring for at tusenvis av sårbare flyktninger og innvandrere, særlig kvinner og barn, nå er samlet på den greske siden av grensen under svært dårlige forhold.

FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, snakket i dag med Makedoinas utenriksminister Nikola Poposki. Poposki forsikret da om at grensene bare er stengt midlertidig.

<strong> Politi:</strong>  Politiet brukte sjokkgranater for å stoppe flyktningene. Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis
Politi: Politiet brukte sjokkgranater for å stoppe flyktningene. Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer