1500 nye boliger står ferdig innen 2025

Etter at Bispevika Nord er ferdig i 2020/2021, begynner OSU på leilighetene i Bispevika Sør. Første salgstrinn legges ut i høst.

RIVENDE UTVIKLING: Når Bispevika Sør er ferdig, vil det totalt være 1.500 leiligheter i Bjørvika.Foto: Gard Setsaas / Finansavisen.
RIVENDE UTVIKLING: Når Bispevika Sør er ferdig, vil det totalt være 1.500 leiligheter i Bjørvika.Foto: Gard Setsaas / Finansavisen.Vis mer

(Finansavisen): - Vi har første byggetrinn i Bispevika Sør, som består av cirka 250 leiligheter, under planlegging nå. Rundt en fjerdedel av disse planlegges lagt ut som første salgstrinn i høst, sier adm. direktør Synnøve Lyssand Sandberg i Oslo S Utvikling.

Første byggetrinn vil ha bykvartal-karakter og i hovedsak utsikt mot øst - mot Ekeberg og Gamlebyen.

- Boligene vil ligge skjermet og med grønne gårdsrom. Det vil også bli noe sjøutsikt. Det vil bli variasjon i leilighetsstørrelsen og med et godt utbud av toroms leiligheter, sier hun.

Rivende bydelsutvikling

Bispevika Sør-utbyggingen er planlagt de neste fem-seks åra og vil bli minst like stor som Bispevika Nord.

Når Bispevika Sør er ferdig, vil det totalt være 1.500 leiligheter i Bjørvika i regi av Oslo S Utvikling. I tillegg kommer de 400 leilighetene i Barcode som allerede er oppført. Innen neste høst vil bydelen ha utviklet seg mye.

- Bare i løpet av halvannet år vil Bjørvika endre karakter betydelig. Da vil både Bispevika Nord, Munch-museet Lambda, Deichmanske bibliotek og havnepromenaden være ferdig blant annet. Det vil også bli mer servering og kultur. Det blir en høy kvalitet på byrommet; vi gleder oss og synes dette er spennende, sier Sandberg.

Godt salg i Bispevika Nord

I Bispevika Nord er det totalt 663 boliger, hvorav 80 prosent er solgt. 518 boliger er nå i produksjon, av disse er mer enn 70 prosent solgt.

- Det er i overkant av 100 leiligheter i boligprosjektene Vannkunsten, Eufemia og Dronninglunden som fortsatt er til salgs. Dette er både små og store leiligheter av høy kvalitet, sier Sandberg.

Eufemias Hage er ferdig og alle 145 leiligheter er nå solgt og overlevert til kunde.

- Boligsalget i fjor var bra. Vi hadde et godt salg gjennom sommeren, men i fjerde kvartal stilnet det. Vi la ut siste byggetrinn i Bjørvika Nord i mars i år, som fikk god effekt på salget. Vi opplever nå at nyboligmarkedet er bedre enn i fjor.

Områdets attraktivitet er også økende etter hvert som nye bygg ferdigstilles og aktiviteten i bydelen øker.

Bygulvet utvikles

I desember i fjor aksepterte også OSU et bud fra amerikanske Madison på butikk-, kultur- og serveringsarealene i Barcode og Bispevika Nord.

Avtalen om salg er nå endelig inngått og overlevering vil skje i perioden april 2019-februar 2020. En regnskapsmessig effekt av salget vil derfor først komme i år.

- Vi går ikke ut med salgsprisen, men jeg kan si at OSU før salget fikk michelinstjernerestauranten Maaemo inn som leietaker i Dronninglunden, sier Sandberg.

OSU har for øvrig et par tomter til i Bjørvika som kan utvikles.

- Vi har en kombinert bolig- og næringstomt i Barcode-rekken, som særlig gir gode muligheter for kontorer. I tillegg har vi en tomt sør for Bispevika Syd, mot Sørenga, som gir muligheter til å bygge enda mer bolig- og næringsarealer på sikt.

Fornøyd med fjoråret

Oslo S Utvikling solgte boliger for 920 millioner kroner i fjor, som er 250 millioner høyere enn året før.

- 2018 var et godt år for Oslo S Utvikling samlet sett – både innen bolig og næring. Vi solgte både kontoreiendom og lager og parkering i Barcode-rekken som bidro til resultatet, sier Sandberg.

Resultat før skatt ble 524 millioner, som er en økning på 100 millioner kroner i forhold til 2017.

Det er kontorbygget Eufemia som er solgt til KLP Eiendom, en kontrakt som ble signert sommeren 2017. Kjøpesummen var 1,7 milliarder. Bygget er nå ferdigstilt og åpnes offisielt 18. juni.

OSU inntektsfører salget av boliger og næringsbygg etappevis, i takt med ferdigstillelse i prosjektene. 720 millioner kroner ble inntektsført i 2017 som følge av Eufemia-salget, mens det i fjor ble inntektsført 680 millioner kroner i samlet gevinst ved salg av prosjekter etc.

Det er Entra, Linstow og Bane NOR Eiendom som eier Oslo S Utvikling med en tredjedel hver.

De tre eierne kan dele et ekstraordinært utbytte på 690 millioner kroner basert på fjorårstallene. I 2017 tok eierne ut et utbytte på 600 millioner kroner.

Andre økonominyheter:

Lokker med 10 prosent garantert avkastning
Fredly vil ha ny «lisens til å hente penger»
Får bonus på ti årslønner i løpet av tre år