Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1500 rømte fra Nord- til Sør-Korea i fjor

Antallet nordkoreanere som klarer å rømme fra landet har gått kraftig ned de siste årene.

STRENGERE GRENSEKONTROLL:  Færre har klart å flykte fra Nord-Korea etter at Kim-Jong-il kom til makten i 2011.REUTERS/KCNA/NTB Scanpix
STRENGERE GRENSEKONTROLL: Færre har klart å flykte fra Nord-Korea etter at Kim-Jong-il kom til makten i 2011.REUTERS/KCNA/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fem år siden rømte nesten 3000, men antallet har falt etter at Kim Jong-un kom til makten da Kim Jong-il døde i 2011. Antallet gikk ned til 1502 i 2012, mens tallet steg noe til 1516 i 2013, opplyser sørkoreanske myndigheter.

Under Kims ledelse har den lukkede og isolerte kommuniststaten gjort grensekontrollen strengere og har trappet opp presset mot Kina om å sende tilbake flyktninger som klarer å krysse grensa.

De fleste som kommer seg ut av det lutfattige landet krysser grensa mot Kina. Derfra tar de seg som regel videre til et land i Sørøst-Asia før de flyr videre til Sør-Korea.

Kina er Nord-Koreas eneste allierte, og kineserne regner flyktningene som ulovlige økonomiske innvandrere. Mange blir returnert til Nord-Korea, der det venter strenge straffer.

(NTB)