Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15.000 demonstrerte mot nazistene

Over 15.000 mennesker samlet seg i formiddag på Youngstorget i Oslo for å markere sin avsky mot nazister og rasister. Ingen fra det nynazistiske miljøet var å se i hovedstadens sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arrangementet på Youngstorget går stille og rolig for seg. Det er et verdig arrangement, sier operativ uteleder ved Oslo-politiet, Ivar Jarl Løland, til Dagbladet.no.

Mer enn 130 organisasjoner, i tillegg til alle politiske partier på Stortinget, er samlet for å ta avstand fra den planlagte nynazist-marsjen. Politiet i Oslo fryktet at nynazistene ville innta Oslo samtidig som antinazist-markeringen på Youngstorget, men nynazistene holdt seg unna.

- Vi er mange med forskjellig tro og livssyn samlet her i dag. Men vi skal stå skulder ved skulder mot nazisme og rasisme. Vi skal holde minnet om holocaust-ofrene og andre ofre for nazisme og rasisme levende. Nazister og rasister er to sider av samme sak, sa biskop Gunnar Stålsett på Youngstorget.

Skuespiller Petter Lindbæk leste diktet «Du må ikke sove» av Arnulf Øverland, og Kleiv Fiskvik, leder i Oslo LO, svarte slik:

- Rasister og nazister må bekjempes. Vi sover ikke.

Etter musikkinnslag av Carl Morten Iversen og Lars Kleivstrand, holdt Imre Hertz - som selv overlevde holocaust, sin appell.

- Jeg skulle gjerne ha snakket med alle som forhelliger minnet om nazismen. Det er uforståelig for meg at noen vil hylle en mann som sto i spissen for et system som delte mennesker inn i to grupper; herrefolket og de andre uten verdi, sa Hertz og siktet til nazisten Rudolf Hess.

Den nynazistiske gruppen Boot Boys har planlagt en marsj i Oslo-området i dag for å minnes dødsdagen til nettopp Rudolf Hess. Foreløpig har ikke nynazistene varslet hvor de vil marsjere.

800 mennesker deltok i marsjen fra Jernbanetorget til Youngstorget som det antirasistiske Blitz-miljøet arrangerte litt tidligere på formiddagen.