ULOVLIG: Uten å ha bedt om det, har svært mange nordmenn mottatt reklame om lagersalg per sms. Firmaet skal ha fakturert mottakerne fem kroner for å motta meldingen. Illustrasjonsfoto: Sindre Granly Meldalen
ULOVLIG: Uten å ha bedt om det, har svært mange nordmenn mottatt reklame om lagersalg per sms. Firmaet skal ha fakturert mottakerne fem kroner for å motta meldingen. Illustrasjonsfoto: Sindre Granly MeldalenVis mer

- 15.000 fakturert for ulovlig sms-reklame

Ingen hadde abonnert på tjenesten. Sjekk om du er blitt lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) gikk i går ut med en advarsel til norske mobilkunder. På sin hjemmeside skriver NorSIS at de har fått flere henvendelser fra folk som har mottatt følgende reklametekst per sms:

«Hei! Du mottar denne meldingen fordi du er registrert hos lagersalgnorge.com eller er en av våre partnere. Endelig åpner vi, med fantastiske priser! God handel!»

- Vi har vært i kontakt med dette firmaet. Personen vi snakket med fortalte at reklamemeldingen er sendt til rundt 15 000 nordmenn, sier seniorrådgiver Tone Hoddø Bakaas i NorSIS til Dagbladet.no.

- Lovbrudd
Sms-mottakerne som henvendte seg til NorSIS har blitt fakturert med fem kroner på mobilregninga for å motta reklametekstmeldingen. Ingen av dem har aktivt abonnert på tjenesten.

Ifølge NorSIS er det selskapet Carrot Communications som har fått oppdraget med å sørge for at pengene mobilkundene blir belastet for reklame-smsene blir overført lagersalgfirmaet.

- Dette er helt klart lovbrudd, men slik vi oppfatter firmaet, mener de at de har handlet i god tro. Firmarepresentanten vi snakket med sier de har kjøpt navnelister eller telefonlister over nordmenn i utlandet, sier Bakaas.

NorSIS forteller at en av sms-mottakerne sendte «STOPP» tilbake for å avslutte «abonnementet». Det resulterte i feilmelding og ytterligere én krone fakturert på regninga.

- Sjekk regninga
Et whois-søk på nettet viser at det er firmaet Markveien 54 AS som står bak lagersalgnorge.com.

Firmaet varslet i går ettermiddag at de ville gjøre seg tilgjengelige for kommentar, men det har ikke lyktes Dagbladet.no å oppnå kontakt.

Dersom du mottar spam eller reklame via SMS uten å på forhånd ha samtykket til det, anbefaler NorSIS følgende:

• Sjekk på mobilregninga om du er belastet.
• Klag til Forbrukerombudet, gjennom å sende en e-post eller ved å bruke deres klageskjema.

- Vi synes det er viktig at folk blir mer bevisste og årvåkne når de mottar rare tekstmeldinger. Folk må tenke et skritt videre og sjekke regninga. Hvis flere aktører begynner med denne type markedsføring, kan det fort bli dyrt for den enkelte mobilkunde, sier Tone Hoddø Bakaas til Dagbladet.no.

SLÅR ALARM: Seniorrådgiver Tone Hoddø Bakaas i NorSIS sier det er ulovlig å sende reklame per sms uten mottakers samtykke. Foto: Ida Hjerkinn
SLÅR ALARM: Seniorrådgiver Tone Hoddø Bakaas i NorSIS sier det er ulovlig å sende reklame per sms uten mottakers samtykke. Foto: Ida Hjerkinn Vis mer