Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15 000 for få lærere

Grunnskolen vil mangle opp til 15 000 kvalifiserte lærere i år 2005, frykter Norsk Lærerlag. De tror skolen ikke lenger blir et sted for undervisning, men for ren oppbevaring av barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hver femte lærer blir i dag uføretrygdet når de er rundt 50 år.
  • Mange lærere blir førtidspensjonerte.
  • Yngre lærere slutter etter kort tid for å begynne i andre yrker.
  • Allerede i dag mangler det 4000 kvalifiserte lærere i grunnskolen.

Og det blir verre...

Norsk Lærerlag har sett seks år fram i tida, og frykter at det vil mangle 15000 kvalifiserte lærere når skoleåret begynner høsten 2005. Det betyr at nesten hver fjerde lærer vil undervise uten å ha godkjent pedagogisk utdanning.

- Noen vil sikkert tro vi overdriver for å få opp lønna vår. Men regnestykket er basert på statistikk som alle kan sjekke, sier Helga Hjetland, leder i Norsk Lærerlag.

- Politikerne er vel kjent med tallene, mener Hjetland. Nå haster det virkelig å komme i gang med tiltak for å unngå krisa:

- Med 15000 lærere uten lærerutdanning får vi ikke lenger en skole, men et sted der barna mest er under tilsyn. Jeg tviler sterkt på om foreldrene vil godta å sende barna sine dit, sier Helga Hjetland.

Flere må bli

Men det finnes løsninger på problemet, mener hun:

- Først og fremst må langt flere lærere bli i jobbene sine. Da kommer vi ikke utenom en kraftig bedring av lønns- og arbeidsforholdene. Vi må også forebygge utbrenthet. Det kan vi blant annet gjøre ved å tilby etterutdanning og minske arbeidsbyrden etter hvert som lærerne blir eldre.

Koster penger

Det vil også trenges langt flere nyutdannede lærere enn i dag:

- Lærerhøyskolene har ikke kapasitet til å dekke behovet, sier Hjetland.

Studieplassene må kraftig utvides. I det hele tatt må politikerne innse at det koster atskillig med penger hvis vi skal unngå en kjempekrise i grunnskolen om noen få år, sier Helga Hjetland, leder i Norsk Lærerlag.SPÅR KRISE: Helga Hjetland og Norsk Lærerlag har sett seks år fram i tid. Foto: SCANPIX

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media