15.000 lærere mot Clemet

Stemningen var høy, men temperaturen lav da 15.000 lærere demonstrerte mot utdanningsminister Kristin Clemets skolepolitikk i Oslo sentrum torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved 16-tida begynte lærere i alle aldre fra hele Østlandsområdet å strømme til Youngstorget. De bar plakater og bannere med slagord mot regjeringens skolepolitikk.

På plakatene kunne vi lese slagord som «Clemets brød=enhetsskolens død», «Bondesvik», «0 tillit til Clemet», «Nei til salg av enhetsskolen», «Skole light» og «KrISTIN ÆR DOMM». En oppblåsbar «Skrik»-figur ble også sett i folkehavet.

- Titusener av lærere fra nord til sør er ute i gatene i dag. Clemet sier at hun får helt andre signaler når hun snakker med lærerne enn det jeg gjør. Men i dag snakker vi samme språk, sa Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland i sin appell. Hun ble møtt med rungende jubel fra folkehavet.

Ikke tillit

Hun mente denne demonstrasjonen er det mest entydige og kraftige signal lærerne har gitt til noen utdanningsminister. Hun etterlot heller ingen tvil om at hun ikke har tro på regjeringens skolepolitikk.

Det som var dråpen som fikk begeret til å flyte over for lærerne var hvordan de fikk vite at regjeringen hadde overført forhandlingsansvaret fra staten til kommunene. Det skjedde bare 20 minutter før saken skulle passere statsråd forrige uke.

- Maken til respektløs arroganse. Man behandler ikke 100.000 arbeidstakere på den måten, sa Hjetland.

Startskudd

Hun mente utdanningsministeren er i ferd med å avvikle enhetsskolen, og savnet et større engasjement fra politikerne.

- Denne dagen går startskuddet for kampen for enhetsskolen og de faglige rettighetene, tordnet Utdanningsforbundets leder. Hun varslet at regjeringen skal få merke at de har lærerne imot seg.

- Vi er sinte, men ikke utslått, sa Hjetland.

Det var også appeller fra lederen i Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon, Anders Folkestad, leder av Skolenes Landsforbund, Gro Standnes, og leder for pedagogstudentene, Mari Sigland.

Sistnevnte sa at regjeringens politikk er med på å skape forvirring, uro og bekymring, samt svekke rekrutteringen til læreryrket.

Deretter gikk lærerne i fakkeltog gjennom byens gater til Universitetsplassen i Oslo sentrum.

NTB

I TOG MOT CLEMET: 15 000 lærere protesterte mot utdanningsminister Kristin Clemet i Oslo i dag.