150.000 protesterer mot bølge av vold

65 kidnappes daglig i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fler hundre tusen hvitkledde mexicanere marsjerte gjennom Mexico by lørdag for å protestere mot bølgen av kidnappinger og drap som har skylt over landet den siste tiden.

En rekke grupper som arbeider mot kriminalitet, har samlet seg for å organisere stille protestmarsjer med stearinlys og lamper i alle Mexicos 32 delstater. Det var ventet at titusener av mennesker ville delta.

Demonstrasjonene legger et stort press på president Felipe Calderón for å oppfylle sine løfter fra valgkampen om å slå ned på kriminaliteten som synes ute av kontroll.

I Mexico by marsjerte rundt 200.000 hvitkledde mennesker med stearinlys og bilder av ofrene for kidnapping langs byens hovedaveny Paseo de la Reforma til byens hovedplass Zócalo.

De første som møtte fram, var familien til 24 år gamle Mónica Alejandrina Ramírez, som ble bortført på vei til universitetet i 2004 og har vært forsvunnet siden.Folkelig raseri
I den siste tiden er det drapet på 14 år gamle Fernando Martí som har utløst folkets raseri. Han ble funnet død i bagasjerommet til en bil 1. august, til tross for at faren hadde betalt løsepenger.

Drapet førte til at Calderón, Mexico bys borgermester Marcelo Ebrard og flere delstatsguvernører holdt et toppmøte for å drøfte volden.

Mexico er blitt et av de verste landene i verden når det gjelder kidnappinger, på linje med land i krigssoner som Irak og Colombia. Rundt 65 mennesker blir meldt bortført hver dag, og mange flere kidnappinger meldes ikke fordi folk er redd for å trekke inn politiet.

De fleste forbrytelsene i Mexico forblir uoppklart fordi korrupte politifolk og dommere blander seg inn i etterforskningen.Narkovold
Narkotikarelatert vold har også eksplodert de siste årene, og mange drap er resultat av voldelige oppgjør mellom narkotikakarteller. Over 2.300 mennesker er drept i narkotikarelatert vold bare i år, mange av dem langs grensa til USA.

Trass i at folk blir vant til vold, kom funnet denne uka av elleve hodeløse lik i Mérida som et sjokk. Politiet mener drapene var narkotikarelatert.

DEMONSTRERER I HVITT: Mexico har blitt et av de verste landene i verden når det gjelder kidnappinger, og sammenlignes med Colombia og Irak. FOTO: FELIPE COURZO/ REUTERS
DEMONSTRERER I HVITT: Mexico har blitt et av de verste landene i verden når det gjelder kidnappinger, og sammenlignes med Colombia og Irak. FOTO: FELIPE COURZO/ REUTERS Vis mer

Calderón satte inn 25.000 politifolk mot narkotikakartellene etter at han ble president i desember 2006, men drapene har bare økt i antall.

Selv om den narkotikarelaterte volden i liten grad rammer folk flest, gjør kidnappingene og bølgen av væpnede ran i høy grad det.


(NTB)

150.000 protesterer mot bølge av vold